Dorința unui narcisist de a suscita admirație și laude, în special din partea potențialilor parteneri romantici, îi face adesea fermecatori și carismatici, trăsături care pot aprinde rapid o dragoste. Dar deficitul lor inerent de empatie îi poate împiedica să înțeleagă lumea interioară a partenerului și să stabilească o relație împlinită pe termen lung.

Este aproape imposibil pentru persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă să se îndrăgostească cu adevărat și să construiască un parteneriat egal, de încredere. Un astfel de individ poate încerca să stabilească reguli stricte într-o relație și să încerce să izoleze un nou partener de prieteni și familie, printre alte comportamente tulburătoare.

De ce fac narcisiștii o primă impresie atât de bună?
Cercetările sugerează că oamenii pot fi atrași inițial de narcisisti, deoarece par să posede o stimă de sine mai puternică decât o au în realitate, o trăsătură pe care oamenii o apreciază adesea.

Se pot îndrăgosti narcisiștii?
Narcisiștii pot arăta pasiune și farmec în primele etape ale întâlnirilor. Dar pentru majoritatea narcisiștilor, relațiile sunt tranzacționale. Ele oferă o atenție pozitivă și satisfacție sexuală pentru a întări ego-ul și stima de sine a unui narcisist. Obiectivul este să se bucure de plăcerea neangajată, iar majoritatea narcisiştilor îşi pierd interesul pentru relaţie pe măsură ce creşte aşteptarea pentru intimitate sau simt că au depăşit provocarea de a asigura o relaţie.

Narcisiștii au mai multe legături decât alți oameni?
Dintr-o perspectivă evolutivă, s-a teoretizat că, cel puțin în domeniul împerecherii, narcisismul poate îndeplini o funcție adaptativă: succes crescut în împerecherea pe termen scurt. Cercetările interculturale au descoperit că narcisiștii tind să aibă niveluri mai ridicate de sociosexualitate: sunt mai interesați de relații pe termen scurt sau de legături și sunt mai predispuși să urmărească parteneri care sunt deja în relații angajate.

Care este diferența dintre egoism și narcisism într-o relație?
Tulburarea de personalitate narcisistă este relativ rară – există mult mai mulți oameni care sunt pur și simplu egoiști. Diferența constă în faptul că persoana este periodic rea și egocentrică sau dacă îi lipsește în mod constant empatia.

Similar Posts