La un moment dat, viata ne ridica probleme si inevitabil, atunci noi insine ne vom descoperi avand o problema. Putem fi ajutati, de exemplu de un psiholog sau ne putem ajuta singuri.

A invata sa faci surf prin viata este mai mult decat o metafora. Este un fapt, o realitate prin care cu totii trecem. Si cum toti suntem supusi greselilor, va trebui sa devenim licentiati in gasirea solutiilor pentru remedierea greselilor.

Bineinteles ca, vom incerca sa facem lucrurile corecte si vom incerca sa nu facem nicio greseal inca de la inceput insa, oameni fiind, este putin probabil ca, atunci cand ai un lucru nou de facut sa nu gresesti.

Asadar, cel mai corect lucru pe care il poti face dupa comiterea greselii este sa iti ceri scuze si imediat si sa gasesti solutia salvatoare.

A iti cere scuze cum se cuvine este de fapt o arta dar si o stiinta. Necesita implinirea simultana a catorva conditii de ambele parti, astfel in cat, rezultatul final sa fie multumitor pentru ambele persoane implicate.

Prentru ca ” imi pare rau-ul” tau sa fie complet si satisfacator, asa cum spuneam, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  1. Sa fie sincer. Asigura-te ca o spui din toata inima si ca cel ce te asculta simte o data cu tine cat de rau iti pare pentru fapta sau gafa creata. Adauga cuvantul sincer: ” imi pare sincer rau” si atunci, acest cuvant va denota puritatea si claritatea mesajului transmis de tine.
  2. Acorda timp. Timpul este foarte important pentru acest moment. Nu iti cere scuze atunci cand vezi ca omul este inca sub efectul supararii sau a nervilor. Nu va asimilia mesajul pe care vrei sa il transmiti.
  3. Nu folosi scuzele in mod manipulativ. mai intai verifica-ti cu adevarat intetia si vezi daca intr-adevar esti dispus sa repari ceea ce ai stricat. Nu iti cere scuze doar ca sa scapi intr-un fel de persoana pe care ai ranit-o sau suparat-o.
  4. Daca iti ceri scuze, cere-ti personal si nu implica si alte persoane. Nu incerca sa dai vina pe altii. Asuma-ti!
  5. Inchipuie-ti o varianta buna la ce rezultat vor avea scuzele tale si pastreaza in minte acest rezultat. Lupta pentru el.
  6. Atunci cand iti ceri scuze fii specific. Spune exact pentru ce si evita generalizarea!
  7. Fii responsabil si admite ca ai facut greseala.
  8. Cateodata, sa iti ceri scuze o singura data nu este suficient. Ranile adanci pot necesita mai multe runde de scuze sincere.
  9. Daca crezi ca poti, ia-ti angajementul ca nu vei mai comite niciodata aceasta greseala. Daca crezi ca o vei mai face, nu promite acest lucru. Vei dezamagi mult mai mult daca o faci!
  10. Multumeste atunci cand partenerul iti accepta scuzele.

Te confrunti cu o situatie similara si nu stii cum sa iesi din ea?

Te astept sa vorbim!

Fa o programare

 

Similar Posts