Stima de sine. Ce este si de ce unii o au si altii nu.
V-ati intrebat vreodata ce este stima de sine? Tu ce fel de stima de sine crezi ca ai? Pentru a cunoaste acest lucru trebuie sa cauti adanc in sufletul si mintea ta si sa iti raspunzi la intrebarea : ” Ce cred eu despre cine sunt?”” Aceasta intrebare este strict legata de conceptul de stima de sine.
Stima de sine reprezintă părerea pe care o ai despre tine si se bazeaza pe atitudinea si felul in care privesti valoarea ta ca si persoana, munca pe care o faci, ceea ce faci sau ai facut pana acum, ce crezi ca altii cred despre tine, scopul tau in viata, locul tau in lume, autonomia sau relationarea cu ceilalti.
Stima de sine poate fi una scazuta sau una crescuta si este influentata de multi factori inca din copilarie pentru ca relatia cea mai importanta pentru un copil este cea cu parintii. El este influentat si de experientele cu bunicii, matusile, unchii si persoanele care se ocupa de ingrijirea lor. Aceste relatii constituie oglinda prin intermediul careia copilul isi formeaza stima de sine. Cand incep sa mearga la scoala ,stimalor de sine este deja formata in mare masura. Invatatorii sau profesorii pot sa o amplifice sau sa o reduca ,dar originea problemelor legate de stima de sine se afla in principal acasa. Nu degeaba exista si o vorba in popor ,””nu are cei 7 ani de acasa”.
„E prea prost ca să înveţe ceva. Mai bine să se ducă acasă şi să încerce să se realizeze într-un domeniu în care nu e nevoie de prea mult efort” le-a spus profesorul părinţilor. Copilul despre care e vorba era Thomas Edison şi a inventat becul după aproximativ 5000 de încercări eşuate. Când a fost întrebat cum se simte ştiind că a eşuat de aproape 5000 de ori înainte să inventeze becul, Thomas Edison a spus: „Nu am eşuat. Am găsit 5000 de feluri în care NU se face un bec”. A fi descurajat si totusi sa crezi in tine si in ideile tale inseamna a avea o stima de sine puternica.
Parintii influenteaza stima de sine a copilului in functie de nivelul stimilor de sine, astfel ca parintii cu stima de sine ridicata determina o stima de sine ridicata la copiii lor si vice versa. In primii ani de viata, copiii sunt dependenti de parintii lor iar cand acestia se afla in conflict unul cu celalalt securitatea celor mici este amenintata.
Exista tendinta de a se face confuzie intre valoarea personala si stima de sine fapt care duce uneori la oferirea unui ajutor directionat gresit. Un psiholog te poate indruma astfel in cat sa poti face diferenta intre stima de sine si valoare personala, acesta putand sa iti canalizeze eforul si energia spre cresterea stimei de sine pentru ca valoarea personala este un dat ce nu se schimba, reprezinta ceea ce esti ,o fiinta care merita sa iubeasca si sa fie iubita, unica cu un mare potential intelectual si inzestrata cu multe talente. Valoarea personala are de a face cu propria fiinta si niciun comportament nu te poate face sa insemni mai mult sau mai putin ca persoana.
Stima de sine intervine ca protectie fata de posibilitatea de a nu fi iubit si pretuit pentru ceea ce esti, atunci cand persoana , copil sau adult ,incepe sa vada dincolo de comportamentul propriu, fiind un scut pe care il construiesti in jurul propriului eu pentru a supravietiu fie in sistemul social din care faci parte fie in anumite relatii.
Cu cat sunt mai mari amenintarile la adresa exprimarii valorii tale personale, cu atat stima de sine este mai scazuta si cu atat sunt mai puternice mecanismele tale de protectie.
Stima de sine se formeaza ca o umbra peste ceea ce ar constitui o amenintare daca ar fi dezvaluita. A te conforma te face sa creezi o imagine falsa ,umbra care ascunde aspectele neacceptate ale adevaratului tau EU.
Atunci cand nu esti impacat cu tine, cu munca pe o care o faci, cu viata pe care o duci, cu felul in care te privesc apropiatii, atunci inseamna ca ai o stima de sine scazuta. Daca veti apela la ajutor profesional, cum ar fi un psiholog specializat in dezvoltarea personala veti beneficia de interpretarea unui test recunoscut international pentru stabilirea nivelului stimei de sine. Testul se numeste testul lui Rosenberg.
Pentru a creste stima de sine ar trebui sa urmati urmatorii pasi:
– Afla care sunt adevaratele tale probleme
– Accepta responsabilitatea
– Nu face o tragedie dintr-un esec
– Intra in competitie doar cu tine, nu cu cei din jurul tau.
– Fii ambitios
– Gandeste si vorbeste pozitiv
– Investeste in dezvoltare personala
– Adu-le aminte oamenilor că dacă le vrei părerea, le-o vei cere. Poate că unoeri datorezi un răspuns unor critici, dar niciodată nu le datorezi ÎNCREDEREA ÎN TINE.
Nu ai incredere in tine si puterile tale?
Sunt aici si te astept sa vorbim!