Barbatii si femeile dau aceeasi definitie infidelitatii? Daca este sa ne intoarcem la zilele in care nu exista internetul, da, femeile si barbatii deopotriva puteau descrie infidelitatea in aceleasi linii: daca esti intr-o legatura romantica sau numai sexuala cu o persoana, alta decat sotul/sotia ta, incalcand monogamia si juramantul casniciei, atunci, este clar ca inseli.

Dupa ce lumea noastra a devenit digitala,  linia dintre a fi credincios relatiei si cea de a insela a devenit destul de subtire iar, sotiile si sotii au pareri foarte diferite in legatura cu acest lucru. De exemplu, femeile si barbatii au raspunsuri  diferite in ceea ce privesc intrebarile de mai jos:

  • Daca ma uit 15-20 minute pe saptamana la filme pentru adulti, inseamna ca insel?
  • Dar daca ma uit 2-3 ore pe fiecare seara?
  • Daca ma autosatisfac in timp ce ma gandesc la cineva pe care l-am intalnit online?
  • Daca flirtez cu fostul iubit din adolescenta, pe Facebook, inseamna ca insel?
  • Dar daca doar vorbesc online si nu flirtez?
  • Este ok sa flirtez pe Facebook sau pe oricare alta retea de socializare?
  • Conteaza daca partenerul meu de chat locuieste la mii de km departare si mai mult ca sigur nu o sa ne putem intalni vreodata?
  • Daca am un profil completat pe un site de matrimoniale sau intalniri, inseamna ca insel?
  • Daca am un cont pe pe un site pentru sex ocazional si doar fac conversatie acolo, inseamna ca insel?

Aceasta lista poate continua la nesfarsit iar, raspunsurile sunt atatd e diferite. Ceea ce tu vezi ca o cale de inselat in cuplu, partenerul tau poate vedea ceva inofensiv.

Dar cum se poate defini in totalitate infidelitatea in lumea noastra moderna? Nu este atat de greu. In urma a ceea ce atat barbatii cat si femeile au afirmat in decursul timpului, infidelitatea s-ar defini asa: ruperea increderii atunci cand ajungem sa avem secrete de natura sexuala sau romantica fata de partenerul primar. Dupa cum vedeti, definitia se refera mai putin la actele in sine si mai mult la pierderea increderii intre parteneri prin secretele si minciunile ce inconjoara aceste acte. Infidelitatea definita astfel este cea care nu numai ca duce la distrugerea relatiei romantice si sexuale dar, aduce deceptia cat si distanta emotionala. Pe scurt: daca esti intr-o relatie fie ea romantica sau numai sexuala si o acoperi cu secrete si minciuni, atunci, da, considera-te un infidel!

Dar de ce inselam?

Deloc surprinzator, motivatiile inselatului variaza in functie de natura aventurii: aventura de o noapte, relatie de lunga durata,  atractie fizica si emotionala foarte puternica, sau instinct sexual. Dorinta sexuala puternica este principalul motiv pentru care barbatii inseala insa, femeile sunt motivate mai mult de faptul ca nu primesc atentia necesara din partea partenerului primar. Pentru amandoua sexele, dezamagirea si insatisfacerea fie cea emotionala sau cea sexuala duce la producerea actului de inselat. Vulnerabilitatea in fata infidelitatii se creaza inca de la inceputul relatiei. Noi toti cautam parteneri cu care sa fim pe aceeasi lungime de unda atat in ceea ce priveste viata sociala, romantica cat si cea sexuala. O simpla nepotrivire, ne va face vulnerabili. De exemplu, cuplurile care au aceeasi religie si aceleasi convingeri in ceea ce priveste experiente unei infidelitati, nu au sanse prea mari de a se insela unul pe celalat. Interesant este faptul ca femeile cu studii mai inalte decat partenerii lor sunt tentate sa insele decat acele femei care au studii egale sau sub cele ale partenerului. Acest lucru este in corcodanta cu argumentul ca sotii cu resurse socio-economice mai mari le este mai putin frica ca vor pune in pericol relatia.

Daca va confruntati cu infidelitatea partenerului sau daca chiar voi insiva aveti probleme legate de fidelitate, nu ezitati sa vorbiti cu un specialist. Un psiholog specializat in terapie de cuplu va poate fi aproape prin medierea si intelegerea acesei probleme.

Fa-ti o programare

 

 

 

 

Similar Posts