Child-Drawing

Desenele copiilor ne pot spune atat de multe lucruri. Un desen facut de un copil ne poate destainui lucruri despre personalitatea lui, despre mediul in care traieste sau chiar despre relatiile in care este implicat.

Desenul copilului tau trebuie analizat cu atentie chiar daca la o simpla privire esti tentat sa spui ca “este doar un desen”. Este un desen care vrea sa iti transmita ceva! In functie de varsta copilului tau, poti analiza chiar tu daca desenul pe care l-a facut este  foarte bogat în detalii, ce culori a folisit, daca aceste culori sunt folosite corect sau cum a asezat in pagina elementele desenului.

Dupa varsta de  cinci ani, desenul devine un instrument util în evaluarea psihologică a copiilor. Însoțit de întrebări simple despre unele aspecte desenate, oferă informaţii valoroase şi copilul o simte intr-o formă naturală, puțin invazivă, ceea ce îl ajută să vorbească liber.

Daca observi in comportamentul copilului tau agresivitate si neascultare, atunci, cu siguranta, daca te vei uita pe unele din desenele lui si vei vedea ca:

– Deseneaza oameni cu dinți foarte proeminenți, brațe lungi cu mâinile încleştate, ghiare în loc de degete. Forme cu linii drepte foarte alungite în sus. Asimetrie marcantă a membrelor, atunci când sunt reprezentați oamenii. Desen de numere, litere, semne sau obiecte repetate, urmând o evoluţie ascendentă în dimensiune.

– Culorile pe care le foloseste sunt: negru si rosu. De ce? Culoarea neagră este cea mai puternică şi este asociată în diferitelor modele contradictorii între ele. Negru a fost folosit tradiţional pentru a reprezenta duelul pentru pierderea de familie şi de moarte, dar este, de asemenea, o culoare foarte populară în modă şi utilizată pentru a obţine un design foarte elegant şi sofisticat. O predominanţă a acestei culori, indică o personalitate rebelă, emotivă, suferindă. De asemenea, melancolică, ruşinoasă sau care simte nevoia de a iesi în evidență. Interpretarea ei trebuie să se bazeze pe indicii contextuale din restul desenului. În cazul în care desenul arată o predominanţă de negru în combinație cu roșu, cel mai probabil scenariu este că este vorba despre un copil cu puțină răbdare, hiperactiv, tendinţe impulsive şi / sau agresive, mai ales dacă este însoţită de o linie neregulată, unghiulară şi puternică.

Roșul este o culoare preferată de copii. Sensul său este aproape întotdeauna asociat cu vitalitate, energie, curaj, pasiune, entuziasm şi, în general, cu toate emoţiile umane. În cazul în care prezenţa lui este combinată într-un mod echilibrat, cu alte culori, este un exemplu de echilibru, emoţii controlate şi chiar de activitate sănătoasă. Un roşu predominant indică, de obicei, ambiţie, lipsă de autocontrol, plăcere pentru risc, iraţionalitate, sexualitate prematură (în funcţie de vârstă, etc). Un roșu foarte puternic, dominant în desen, însoţit de linii ascuţite şi definire slabă da desenului, poate semnaliza: ostilitate, agresiune, încălcarea regulilor şi chiar violenţă.

Anxietatea si frica au corespondenta in desene mici si indecise. Uneori, copilul poate prefera să se deseneze într-o casa, mașina, etc. pentru ai oferi adăpost de lumea de afară şi de fantomele sale. Puțină expresivitate a chipurilor. În cazul în care frica este pentru o persoană concretă, o va reprezenta cu brațe scurte sau fără. Prezenţa anxietății poate fi, de asemenea, reflectată în umbrirea feţei (totală sau parţială) fiind semnificativă între 5 şi 12 ani. Predominanța verdelui sau utilizarea lui în elemente ce nu-i corespund (de exemplu apa, cerul), poate semnala răzvrătire, nonconformism, toleranţă scăzută la frustrări. De asemenea dezechilibru personal sau emoțional.

Daca in desenul copilului tau vei observa ca intr-o imagine care vrea sa insemne o familie, aceasta familie va incepe cu el care este vizibil mult mai mare decat ceilalti membii avand  capetele mari  si  forme exagerate, atunci, acest tip de desen denota egocentrismul copilului tau.

Motivatia pentru invatare si scoala o veti regasi in desene bine proporționate, îmbogăţite cu unele detalii . Feţele sunt reprezentate cu ochi mari, expresivi, gâtul este adesea prezent. Desenul este destul de centrat şi ocupă o mare parte din hârtie. Braţele sunt deschise şi picioarele bine definite iar, Feţele sunt zâmbitoare existand in desen elemente în plus cum ar fi animale mici (melci, fluturi …).

Maroul este o culoare puternică, care poate lua diferite nuanțe şi pe baza lor, diferite semnificații. Vedem maroul de obicei la trunchiurile de copaci desenate, reprezentând propriul „eu”. O predominanță de maro poate însemna necesitatea de a avea „picioarele pe pământ,” viziune realistă a situațiilor, responsabilitate prematură. De asemenea, tendinţe agresive (justificate ca defensive) în cazul în care tonul este foarte întunecat. Maroul poate indica, de asemenea, în funcţie de context şi de configurarea desenului: seriozitate, persistenţa, prudenţă şi intoleranţă.

Brațele lipite de corp, expresie neutră sau tristă,  figura prea mare sau prea mica (mare atunci când trăiște situaţii deagresiune si mică atunci când sentimentul este de neajutorare, teamă sau de incapacitate.), pot spune despre copilul tau ca are   probleme în relațiile sociale sau cu colegii.

La cabinetul de psihologie Luminita Anglade, fiecare desen al copilului tau poate fi interpretat. Vei putea fi sigur de personalitatea acestuia si vei stii cand si unde sa intervii astfel in cat viitorul emotional al copilului tau sa fie unul bun.

Iti poti face o programare online aici fie ca vrei sa vii la cabinet sa ca doresti sa faceti sedinta de acasa prin SKYPE.

Programeaza-te!

 

 

 

 

 

 

Similar Posts