Anxietatea digitală

Cum tehnologia și rețelele sociale ne fac neliniștiți și ce puteți face în acest sens?

Anxietatea este o parte a vieții, atât online, cât și offline.
Păstrarea unui jurnal de anxietate poate ajuta la ameliorarea stresului.
De asemenea, poate ajuta la limitarea rețelelor sociale și a timpului petrecut in fata  ecranului și să ne angajam în practici de auto-îngrijire non-digitale.

Viața este imprevizibilă și generează anxietate. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, se estimează că 19,1% dintre adulții din SUA au fost diagnosticați cu o tulburare de anxietate și se estimează că 31,5% dintre adulți se pot aștepta să experimenteze o tulburare de anxietate la un moment dat în viața lor.

Nu există nicio îndoială că tehnologia și rețelele sociale ne-au intensificat anxietatea, la fel ca benzina când este turnată pe foc. Studiile replicate arată că prea mult timp pe ecrane și rețelele sociale este legat de niveluri mai ridicate de ruminație negativă, FOMO, comparații sociale negative, insomnie, depresie și anxietate. Iar lipsa noastră de conexiune și interacțiune interpersonala, de timp petrecut în natură și de implicare în comunitățile noastre creează ceea ce unii profesioniști în sănătate mintală se referă la „anxietate digitală”.

Ce este anxietatea digitală?
Majoritatea tulburărilor de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, sunt cauzate de dificultăți de a face față incertitudinii, ambivalenței și ambiguității și se manifestă prin simptome de îngrijorare excesivă și anxietate. De exemplu, o persoană cu tulburare de anxietate generalizată (TAG) ar putea experimenta o îngrijorare excesivă cu privire la propria siguranță sau a unei persoane dragi sau poate avea temeri cronice că ceva rău este pe cale să se întâmple. Anxietatea digitală, pe de altă parte, este direct înrădăcinată în utilizarea de către noi a tehnologiei și a obiceiurilor din rețelele sociale. Un exemplu de anxietate digitală este stresul cauzat de interacțiunile negative dintr-un text, un e-mail sau o postare pe rețelele sociale. Alte exemple de anxietate digitală sunt sentimentele de inadecvare, deznădejde, FOMO și invidie care decurg din consumul de rețele sociale, precum și sentimentele de singurătate și izolare socială de la petrecerea prea mult timp in fata ecranelor.

Oamenii pot experimenta, de asemenea, anxietate digitală atunci când sunt separați fizic de telefoanele lor. La fel ca cei care se luptă cu tulburarea de anxietate generalizată, persoanele cu anxietate digitală experimentează îngrijorare și anxietate excesive, dar anxietatea lor provine din faptul că sunt „deconectate”. Îngrijorarea cu privire la faptul că nu știe despre o posibilă amenințare la nivel mondial, cum ar fi războiul sau o catastrofă naturală, pierderea unui eveniment social și sau nu știe unde se află cei dragi și prietenii lor sunt preocupări comune pentru cei cu anxietate digitală.

Abordarea anxietății de toate tipurile este crucială pentru a avea grijă de sănătatea noastră fizică, precum și de sănătatea noastră emoțională. Anxietatea a fost asociată cu o serie de probleme medicale, cum ar fi boli digestive, boli cardiace și migrene. Dar nu toate sunt vești proaste. Acordând atenție emoțiilor noastre atunci când sunteți conectati, fiind atenți și intenționați atunci când interacționăm cu dispozitivele noastre și ne asigurăm că ne angajăm în practicile zilnice de auto-îngrijire care ne îmbunătățesc sănătatea mintală, cum ar fi petrecerea timpului cu prietenii și cei dragi, precum și petrecerea timpului în cadrele naturale sunt modalități prin care putem reduce și elimina anxietatea. Mai jos sunt câteva recomandări care vă vor ajuta să începeți.

1. Fii sincer cu tine însuți în legătură cu obiceiurile tale digitale.

Înregistrați cât de des sunteți implicat cu ecranul și tehnologiea. Luați notă de lucruri precum ora din zi în care este cel mai probabil să vă conectați și cum vă simțiți înainte și după ce vă conectați. Să fii sincer cu tine însuți despre cât de des interacționezi cu tehnologia este un MARE pas către cultivarea conștientizării de sine.

2. Acceptă faptul că anxietatea este o parte a vieții (atât online, cât și offline).

Viața este imprevizibilă și deseori dincolo de controlul nostru. Luați-vă un angajament zilnic de a practica abilitățile DBT de acceptare radicală, capacitatea de a ne accepta realitatea fără judecată. Acceptarea radicală nu înseamnă că aprobăm evenimentele și situațiile negative care s-au întâmplat sau se întâmplă, ci, mai degrabă, că acceptăm aceste circumstanțe, oricât de dificile se simt și sunt, ca realități pe care s-ar putea să nu le putem schimba chiar în acest moment sau vreodată.

3. Tine un jurnal de anxietate.

S-a demonstrat că ținerea în jurnal în mod regulat ameliorează stresul și anxietatea. Ajută la rezolvarea problemelor și ne concentrează atenția asupra unor obiective specifice și la procesarea sentimentelor nerezolvate, cum ar fi durerea și mânia, ambele pot provoca anxietate.

4. Limitați rețelele sociale și timpul petrecut pe ecran.

Ies mai multe studii care arată efectele negative dintre rețelele sociale, timpul petrecut pe ecran și sănătatea noastră emoțională. Un mod în care rețelele sociale exacerbează anxietatea provine din compararea cu prietenii virtuali și/sau influențații din rețelele sociale. Programarea și stabilirea unor limite de timp ferme pentru înregistrarea pe rețelele de socializare este o modalitate de a prelua controlul asupra obiceiurilor tale digitale. Prioritizarea timpului petrecut cu prietenii și familia și implicarea în activități offline, cum ar fi hobby-uri, lectura și exerciții fizice sunt alte modalități de a prelua anxietatea cuiva în era digitală.

5. Angajați-vă la practici zilnice de auto-îngrijire non-digitale.

Îngrijirea de sine este actul intenționat de a-ți acorda timp pentru a-ți acorda atenție. Exemple de practici de auto-îngrijire non-digitale sunt exercițiile fizice, timpul cu prietenii, ascultarea muzicii, petrecerea timpului cu un animal de companie iubit, lectura sau angajarea într-un hobby.

Daca suferi de anxietate, cere ajutor ACUM

FA O PROGRAMARE LA CABINETUL DE PSIHOLOGIE LUMINITA ANGLADE!

Programeaza-te aici Programari

Similar Posts