Cand te trezesti speriat in urma unui cosmar, ai tendinta sa crezi ca tu esti printre putinii adulti care mai au inca cosmaruri.

In timp ce cosmarul este foarte prezent la cei mici, ar trebui sa stii ca unul din doi adulti au cosmaruri ocazionale si intre 2% si 8% din populatia adulta este chinuita de ele.

Ce este cosmarul?

Cosmarul este un vis foarte real si terifiant care te trezeste dintr-un  somn adanc. Adesea, acestea iti pot cauza si batai puternice ale inimii pricinuite de frica pe care o simti in timpul cosmarului. 

Cosmarul tinde sa apara cel mai adesea in timpul viselor cu miscari oculare rapide ce se desfasoara mai ales spre orele diminetii.

Subiectul cosmarului variaza de de la persoana la persoana. Cel mai des intalnit cosmar este acela in care adultul nu are viteza necesara sa fuga si sa iasa dintr-o situatie periculoasa sau cel in care pica de la inaltime mare. Aceste vise pot fi repetative daca ai trecut recent prin accidente sau orice eveniment traumatizant.

Ce cauzeaza cosmarurile?

Cosmarurile sunt spontane de obicei insa, pot fi cauzate si de factori si tulburari psihologice cum ar fi anxietatea, depresia sau stresul post-traumatic. Apneea cat si sindromul picioarelor nelinistite sunt afectiuni responsabile pentru provocarea cosmarurilor. De asemenea este bine de stiut ca persoanele care au rude ce se confrunta cu acestea pot suferi la randul lor de ele.

Ce efect are cosmarul asupra sanatatii?

Atunci cand cosmarul devine mai mult decat un vis urat si are o semnificatie importanta in viata de zi cu zi, atunci cand nu te mai poti concentra la ce ai de facut sau chiar ai ganduri de suicid din cauza lor, trebuie sa mergi de urgenta la un specialist!

Cosmarul tulbura somnul si o data cu acest lucru, metabolismul este dat peste cap iar, obezitatea, bolile de inima, depresia si anxietatea isi vor face loc in viata ta.

Cum se trateaza?

Daca se dovedeste ca ai cosmaruri din cauza medicamentelor, atunci cel mai bun lucru este sa spui medicului tau acest lucru si sa indepartezi acest factor. Daca suferi de apnee si sindromul picioarelor nelinistite, atunci, tratarea afectiunilor de baza poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Daca cauza este una psihologica atunci, tratamentul va fi terapia cognitiva comportamentala. prin aceasta, psihologul te va ajuta sa treci peste episoadele de vise si cosmaruri repetative.

Exista si cateva metode pe care le poti pune singur in aplicare:

– Pastreaza un orar regulat de culcare si trezire

– Fa exercitii regulate cum ar fi yoga sau meditatia

– Fa din dormitor un loc relaxant

– evita sa consumi cafea, alcool sau cofeina inainte de culcare cu 12 ore

Noptile tale au devenit zilei ar, zilele nopti? Iti este teama sa mai adormi pentru ca te vei trezi cu inima la gura din cauza cosmarurilor? Nu mai amana vizita la psiholog!

 

   Fa-ti o programare!

 

 

Similar Posts