Este posibil să nu fie o surpriză pentru majoritatea oamenilor, dar, cafeaua poate avea un efect pozitiv asupra dispoziției. Mulți dintre noi se bazează pe acest beneficiu înainte de a pleca dimineața și în timpul zilei la serviciu.
Dar cafeaua poate avea si alte beneficii de dispoziție care pur și simplu ridică starea de spirit la scurt timp după aportul său.
Numeroase studii  au arătat cum cafeaua poate ajuta la prevenirea depresiei ușoare până la moderate – o tulburare care afectează 15% din populația țărilor cu venituri mari.
Recent, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Qingdao din China au efectuat o meta-analiză a rezultatelor obținute în 15 studii realizate anterior, privind corelația dintre consumul de cafea și depresie.
Rezultatele meta-analizei, care a fost publicata in numarul din martie 2016 al revistei  New Zealand Journal of Psychiatry, sugereaza ca exista un risc mai  redus cu 8% de a dezvolta depresie per cana medie de cafea  consumata zilnic.
Încă nu știm cum poate cafeaua să ușureze tulburarea depresivă. Dar cercetătorii sugerează două mecanisme potențiale. Deși depresia este adesea considerată a fi un rezultat al nivelelor scăzute de serotonină în creier, apare o nouă ipoteză.
Conform acestei ipoteze, depresia este rezultatul unei reacții imune proaste care provoacă o inflamație a creierului.
Cercetătorii chinezi speculează că, aceasta poate ajuta la ameliorarea acestui tip de inflamație, datorită combinației sale speciale de anxioxidanți – care includ substanțe chimice cum ar fi acidul clorogenic, acidul nicotinic, trigonelina, acidul chinolinic, acidul tanic, acidul pirogalic.
O alta ipoteza este ca efectele anti-depresive ale consumului de cafea cafeina sunt rezultatul direct al cofeinei. Cofeina este un psihostimulant care poate crește starea de veghe și motivație. Când suntem treji și alertați după un somn bun, adenozina este foarte mică în sistemul nervos central. Totuși, în câteva ore fără somn, adenozina se acumulează lent. Adenozina activează receptorii de adenozină, ceea ce cauzează somnolență și lipsă de motivație și de energie. Ca și adenozina, cafeina se leagă de receptorii de adenozină din sistemul nervos central, dar spre deosebire de adenozină, cofeina nu activează receptorii. În schimb, le blochează, ceea ce le împiedică să provoace răspunsul celular normal care duce la o lipsă de energie și de motivație.
Acest răspuns explică de ce consumul de cafea ne poate ajuta să rămânem treji și alertați pe termen scurt.
Cu toate acestea, ea nu explică  cum cafeaua poate ajuta la atenuarea depresiei pe termen lung. Un mecanism sugerat de cercetătorii chinezi este că aceasta ajută la eficientizarea dopaminei principale chimice motivaționale a creierului.
Prin legarea la receptorii de adenozină, cafeina mărește cantitatea de dopamină care se leagă de receptorii de dopamină în striatum – o parte a creierului anterioară care coordonează percepția de decizie, motivație și recompensă, printre multe alte lucruri. Două caracteristici tipice ale depresiei sunt anhedonia (incapacitatea de a simți plăcerea) și lipsa motivației.
Dacă cafeaua ajută la creșterea motivației și a capacității de a simți plăcerea prin legarea la receptorii de adenozină, acest lucru ar putea explica efectul pe termen lung asupra tulburării depresive.
Suferi de depresie?
Te astept sa vorbim, acum si ON LINE!
 

Similar Posts