Depresia poate apărea cu diverse profiluri de simptome, inclusiv cu autocritica dură.
Depresia cu autocritică substanțială este asociată cu răspunsuri diferite la tratament față de alte tipuri de depresie.
Abordările bazate pe compasiune pot reduce semnificativ autocritica și suferința asociată.

La fel ca mulți alți oameni, m-am simțit uneori deprimata. Dar perioadele mele de depresie au avut arome semnificativ diferite: mâhnirea unei relații romantice, „lovirea de zid” în timpul COVID și experimentarea unei autocritici intense în timpul adolescenței.

Din propria mea experiență cu clientii, depresia caracterizată de autocritică a fost cea mai dureroasă și mai dificilă de rezolvat. În timp ce alte sentimente de depresie au fost legate de evenimente externe și păreau să se diminueze în timp, autocritica pe care au experimentat-o ​​în timpul adolescenței și la 20 de ani mi s-a părut generalizată și insolubilă.

Pe măsură ce am studiat depresia la studii superioare, am devenit din ce în ce mai convinsa că o strategie de tratament „unică pentru toate si toti” era insuficientă. Acum sunt psiholog clinician care tratează adulți cu o serie de factori de stres și simptome de sănătate mintală și am devenit foarte curioasă despre diferitele tipuri de depresie — nu numai în ceea ce privește severitatea sau momentul simptomelor — ci și în ceea ce privește substanța simțită a depresiei și ingredientele care favorizează recuperarea.

De exemplu, pentru persoanele care devin deprimate după o traumă, este adesea util să se ofere psihoterapie care să abordeze impactul traumei, mai degrabă decât intervenții care se concentrează numai pe depresie. În mod similar, rasismul afectează atât depresia, cât și tratamentul pentru sănătatea mintală. Durerea poate arăta la suprafață asemănătoare cu depresia, dar deoarece evoluția și prognosticul durerii diferă de cele ale depresiei, este util dacă furnizorii de servicii de sănătate înțeleg diferențele dintre ele.

Businessman pointing at reflection in window

Persoanele deprimate cu niveluri ridicate de autocritică răspund adesea diferit la tratament decât alți pacienți. De exemplu, pacienții cu autocritică mai mare pot arăta mai puține beneficii ale terapiei cognitive decât pacienții cu autocritică mai mică. Pentru un pacient autocritic, intervențiile cognitive ar putea apărea ca: „Ești deprimat pentru că gândurile tale sunt nesănătoase. Nici măcar nu ești bun la gândire – acesta este un alt lucru care nu este în regulă cu tine și este vina ta că ești deprimat. Nici măcar nu știi să gândești la fel de bine ca mine.”

Dovezile arată că antrenarea minții pline de compasiune și meditația de bunătate iubitoare sunt modalități eficiente de a reduce autocritica și suferința asociată. În loc să încerce să convingă pacienții să suprime gândurile autocritice, aceste abordări implică generarea de bunătate. Acest proces pare să funcționeze prin activarea regiunilor creierului implicate în procesarea emoțională și empatie.

Când un pacient vine la terapie și descrie simptome de depresie, încerc să înțeleg factorii care au contribuit la depresie, precum și simptomele specifice de depresie pe care persoana le experimentează. Consider că măsura de auto-raportare Beck Depression Inventory-II (BDI-II) ajută acest proces, deoarece separă simptomele fizice ale depresiei (cum ar fi modificări ale apetitului și energiei) de simptomele depresiei care implică gânduri și emoții negative, inclusiv autocritica.

Când pacienții indică autocritica, explic că autocritica este adesea un comportament învățat, mai degrabă decât o caracteristică înnăscută a personalității. De exemplu, abuzul din copilărie, bullying-ul, discriminarea rasială și homofobia contribuie fiecare în mod semnificativ la autocritica. În acelea și în alte cazuri, autocritica reflectă mai degrabă absorbția maltratării altora decât o trăsătură de personalitate. De asemenea, comunic că autocritica este un obicei mental puternic, dar că există dovezi solide că este un obicei care poate fi schimbat.

Studiile arată că dimensiunile disparate ale depresiei influențează în mod diferit sănătatea fizică și răspunsurile la tratament terapeutic. Cercetările care investighează tipuri specifice de itemi în cadrul BDI-II indică faptul că itemii chestionarului despre autocritica par să se grupeze în propria „subdimensiune” a depresiei.

Desigur, uneori oamenii devin autocritici în ceea ce privește alte simptome de depresie („Ce e în neregulă cu mine? De ce nu mă pot simți mai bine sau pur și simplu să ies din asta?”), așa că sunt, de asemenea, interesat să știu despre progresia simptomului. dezvoltare. Dovezile arată că atunci când autocritica este prezentă, dizolvarea autocriticii scade semnificativ nivelurile de depresie. În cercetările care au implicat peste 500 de participanți cu o serie de simptome de depresie, reducerea autocriticii a apărut ca cel mai puternic predictor de îmbunătățire.

Atunci când tratez depresia, țin cont și de preferințele personale ale pacienților, deoarece oferirea pacienților cu opțiuni se aliniază cu principiile etice și poate, de asemenea, spori implicarea pacientului. Le anunț pacienților că, deoarece s-a demonstrat că multe tratamente ajută la depresie, ei pot lua în considerare dacă una sau mai multe dintre următoarele intervenții bazate pe dovezi sună atrăgătoare: psihoterapie, meditație mindfulness, autocompasiune, exerciții fizice, extinderea sprijinului social sau comportamentale. activare (angajarea în activități planificate).

Autocritica proeminentă nu se limitează la depresie, ci influențează și anxietatea, tulburările de alimentație, dependențele, fobia socială și stresul posttraumatic. Acum că am antenele pentru rolul autocriticii în cazul afecțiunilor de sănătate mintală, am grijă să fiu atent la autocritica ori de câte ori o arată pacienții și să explic abordările bazate pe dovezi care pot reduce autocritica.

Făcând față propriei mele critici, m-a ajutat să citesc unele dintre numeroasele studii de cercetare despre factorii care pot duce la autocritică. Această lectură m-a ajutat să văd autocritica ca pe o consecință normală a ceea ce am experimentat, mai degrabă decât ca un alt lucru rău despre mine. Cu toate acestea, meditația de bunătate iubitoare a oferit un alt fel de rezoluție autocriticii mele. M-a ajutat să stabilesc un sentiment de compasiune interioară. De asemenea, a oferit o tehnică specifică pe care aș putea-o folosi pentru a renunța la obiceiul de a autocritica și pentru a dezvolta un nou obicei de a mă raporta într-un mod amabil, înțelegător și fără judecăți.

Depresia este complicată. Deoarece persoanele cu depresie au adesea diferite tipuri de simptome în același timp, mai multe tipuri de abordări de tratament pot fi utile. Este întotdeauna important să evaluați gândurile despre autovătămare sau sinucidere și să acordați prioritate planificării siguranței dacă astfel de gânduri sunt prezente. Pentru simptomele fizice ale depresiei, recomand adesea activarea comportamentală; pentru autocritica recomand exercitii mentale pentru a schimba obiceiul autocriticii.

Scriind despre depresia autocritică, nu încerc să sugerez că depresia cu autocritica ar trebui să devină un diagnostic separat. Mai degrabă, sper că persoanele cu depresie și furnizorii de servicii medicale pot deveni din ce în ce mai informați și împuterniciți să trateze diverse experiențe de depresie, inclusiv pe cele cu o componentă substanțială de autocritică, cu cele mai eficiente abordări disponibile.

AFLA DACA SUFERI DE DEPRESIE! FA TESTUL AICI

FA O PROGRAMARE IN CABINET SAU ONLINE AICI

Similar Posts