Moartea unui copil este întotdeauna înspăimântătoare, oribila si gresit.  Dar când un copil moare prin sinucidere, acest lucru aduce un nivel diferit de durere, si uimire  pentru cei care se îngrijeau acest copil.

Din fericire, sinuciderea la copii este foarte rară. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, mai putin de 2 copii din fiecare milion de copii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani vor muri prin sinucidere. Rata la adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani) este de aproximativ 52 per milion. În medie, aproximativ 33 de copii sub 12 ani se sinucid în fiecare an în SUA.

Cum inteleg copiii sinuciderea și moarte?
Copiii chiar știu ce este sinuciderea? Da, stiu si chiar de la o vârstă surprinzător de mică. Brian Mishara a intervievat 65 de copii de școală elementară (clasele 1-5, vârstele 6-12), pentru a vedea ce înțeleg despre moarte și sinucidere. Doar un elev de clasa întâi (mai mare decât media pentru gradul său) era familiarizat cu cuvântul “sinucidere”, dar aproape toți știau ce înseamnă “uciderea de sine”.

În clasa a treia, toți copiii, cu excepția unui singur copil, au înțeles cuvântul “sinucidere” – au vorbit despre asta cu colegii, au văzut-o la televizor sau au auzit adulții vorbind despre asta. Toți copiii care știau că s-au ucis sau s-au sinucis au fost, de asemenea, capabili să descrie una sau mai multe modalități de a face acest lucru.

Interviurile lui Mishara au arătat că înțelegerea copiilor despre moarte și sinucidere a crescut odată cu vârsta. Majoritatea elevilor de clasa întâi știau cel puțin că oamenii morți nu se mai pot întoarce la viață și că toți elevii de clasa a doua au înțeles că toată lumea moare în cele din urmă. Pe de altă parte, mulți dintre copiii din studiul lui Mishara au fost puțin cam tulburați de detaliile morții. De exemplu, doi din trei elevii de clasă întâi și unul din cinci din clasa a cincea au crezut că oamenii morți pot vedea și auzi.

Ce pot face părinții pentru a preveni sinuciderea la copii?
Este important să subliniem faptul că majoritatea copiilor care se gândesc la sinucidere nu ajung să se rănească singuri. De asemenea, majoritatea copiilor cu ADHD sau depresie nu sunt suicidari.

Pe de altă parte, dacă copiii menționează că doresc să moară sau să se rănească, este important să luați acest lucru în serios și să răspundeți într-un mod atent. Un copil care este preocupat de gânduri de sinucidere și de moarte, suferă și are nevoie urgentă de ajutor.

Având în vedere că majoritatea copiilor au auzit despre sinucidere până la vârsta de 8 sau 9 ani, merită abordată tema cu toți copiii, pentru a înțelege ce au auzit, citit sau au văzut la televizor despre sinucidere. Acest lucru vă poate oferi șansa de a corecta neînțelegerile și de a explica că sinuciderea este un răspuns permanent la problemele temporare și nu este niciodată un răspuns bun. Subliniați cât de prețios este copilul dvs. și că veți fi întotdeauna dispus să il ajutați, indiferent care este problema cu care se confrunta.

Petreceți un timp plăcut împreună și cunoașteți-vă prietenii copilului și ce se întâmplă la școală sau în vecinătate. Dacă observați modificări ale personalității sau comportamentului copilului dvs., cum ar fi retragerea de langa prieteni sau pierderea interesului față de activitățile de care au beneficiat anterior, dacă copilul dumneavoastră pare foarte tulburat sau a fost nefericit de săptămâni sau luni și mai ales dacă copilul tau are tendința de a fi impulsiv, adresati-ii întrebări pentru a încerca să înțelegeti ce se întâmplă, ce gândește și simte copilul tău.  Dor punerea de întrebări ar putea salva viața unui copil. Experții in sinucidere subliniază în mod unanim importanța întrebărilor despre gândurile sau acțiunile de sinucidere ca pe un pas important spre prevenire. Acest lucru nu “pune idei” în capul copiilor, dar le-ar putea oferi o deschidere importantă pentru a cere ajutor. De exemplu, ați putea întreba: “Ai făcut lucruri atât de rele încât te-aii gândit să te rănești?” Sau “Ai dorit vreodată să fii mort?” Sau “Ai vrut vreodată să dormi și să nu te trezești niciodată? Dacă răspunsurile copilului dvs. vă provoacă motive de îngrijorare sau dacă simțiți pur și simplu că lucrurile nu sunt corecte, cereti ajutor.  În funcție de urgența situației, ati putea să apelați la medicul pediatru al copilului dvs. pentru a solicita o trimitere la un psiholog.

Dacă ați pierdut un copil prin sinucidere, niciun cuvânt nu vă poate ușura durerea, dar știți că nu sunteți singuri. Obțineți sprijin din partea prietenilor, familiei, comunității dvs., a unui profesionist în domeniul sănătății mintale și / sau a unui grup de asistență online. Chiar dacă vă pierdeți copilul și vă întristați pentru viitorul pierdut al copilului dvs., încercați să găsiți un anumit confort mărindu-vă amintirile despre viața copilului dumneavoastră.

 

 

 

 

 

 

Similar Posts