Suferința poate fi transformată într-o oportunitate de înțelegere și vindecare.
În loc să suprimați anxietatea prin strategii de evitare, distragere și amorțire, o puteți folosi ca busolă.
Abordarea anxietății necesită deschiderea către conflictele de bază ale cuiva și luarea de măsuri pe baza acestei perspective pentru a crea schimbare.

Anxietatea este un sentiment de alarmă, îngrijorare sau teamă asociat cu o amenințare care nu este de fapt prezentă (Robinson et al., 2013).

În cele din urmă, anxietatea este incongruentă cu încrederea, deoarece implică un pericol în așteptare prin amenințări fizice sau emoționale fantomă.

Anxietatea operează ca un mesager. În vremurile primordiale, directiva sa de a fi în alertă maximă era adaptabilă atunci când oamenii navigau pe terenuri periculoase și prădători. Cu toate acestea, noțiunea contemporană de amenințare s-a schimbat.

În schimb, aceleași simptome de anxietate care provoacă panică devin atașate de fricile moderne (de exemplu, Am slujba potrivită? Am ales partenerul potrivit? Ce se întâmplă dacă am greșit?). Acel vechi sistem radar de amenințare care a asigurat cândva supraviețuirea provocând acțiune acum provoacă paralizie prin anxietate.

O actualizare de sistem pentru programare învechită!
Trebuie făcută o distincție între simptomele de anxietate și semnificația atribuită acestor simptome. Aceasta implică recablarea interpretării simptomelor de anxietate de la care pun viața în pericol la înțelegerea lor ca simpli indicatori ai conflictelor subiacente.

 

1. Etichetați-o
Anxietatea prosperă pe absolut. Totul sau nimic. Negru sau alb. Acest lucru creează iluzia de siguranță prin certitudine. Dacă există un bine și un rău absolut, o cale fără durere ar putea fi pavată (Paul, 2019). Dar această dihotomie artificială este creată pentru asigurarea internă și nu este o reflectare exactă a nuanțelor de gri care există în lume. În schimb, această distorsiune este creată pentru a menține o impresie de siguranță, care tinde să facă mai mult rău decât bine. Este mult mai adaptabil să consumi acea energie acceptând incertitudinea decât să creezi condiții rigide și o lume nerealistă în care incertitudinea nu există.

Anxietatea vinde o poveste despre o alegere corectă și incorectă.

Alegerea „corectă” va aduce fericire infinită, iar alegerea „greșită” va aduce durere. Acest lucru provoacă ideea că,  cheia fericirii și durerii se află în afara controlului tău, în loc să ai încredere în propria ta înțelepciune.

Scopul final este nu numai să îmbrățișăm incertitudinea, ci și să învățăm să o acceptăm și să trăim cu ea (aspectele bune și rele ale oamenilor, situațiilor și circumstanțelor) ca si condiții necesare în viață.

Ori de câte ori te trezești gândind în absolut sau extrem (de exemplu, întotdeauna, niciodată) – eticheteaza că ai fost aruncat sub vraja anxietății.

2. Adresează-i-te
Anxietatea cronică te face să renunți la experiența ta emoțională, ducând la o stare de detașare. În schimb, gândește-te la anxietate ca la un mesager că ceva necesită atenția ta.

Data viitoare când te simți anxios, devii curios în legătură cu experiența ta interioară. Acest lucru necesită un check-in intern continuu.

De obicei, gândurile anxioase sunt pur și simplu curierul pentru un mesaj mai mare care trebuie livrat.

De exemplu, dacă te uiți pur și simplu la gândul de suprafață (de exemplu, anxietatea cu privire la realizare), îngrijorarea ta te va conduce către soluția de a atinge următorul obiectiv la orizont.

Acționarea simplă asupra anxietății fără reflecție te va lăsa într-o buclă în căutarea continua a următoarei victorii.

În schimb, dacă faceți o pauză și trageți mai departe firul roșu al acestei credințe, este posibil să descoperiți probleme de bază legate de stima de sine și de nesiguranță, pe care încercați să le rezolvați prin realizare. În loc să cazi în acest cerc vicios al realizării necruțătoare, identifică anxietatea și cum se manifestă pentru tine (de exemplu, unde o simți în corpul tău? Ce gânduri sunt conectate cu ea? Și, cel mai important, cum sunt acele gânduri legate de sentimentul tău de sine?).

3. Nu mai rezista și îmbrățișează anxietatea
Întâlnește anxietatea cu compasiune. O modalitate de a face acest lucru este prin practica budistă Tonglen (Chödrön, 2019; Paul, 2019). Acesta este atunci când inspiri „nepoftit” (de exemplu, durere, nesiguranță, inadecvare) și expiri „dorit” (de exemplu, ușurare, mulțumire, împlinire). Această practică inversează evitarea obișnuită a durerii și reconectează modul de procesare a disconfortului, demonstrând capacitatea de a păstra și gestiona emoțiile dificile.

Respirația în disconfort permite conectarea la experiența universală a durerii din lume. Acea conexiune generează unitate și putere, ceea ce este incompatibil cu izolarea și neputința pe care o întreține anxietatea. Desprinderea din acea poziție fixă ​​permite în cele din urmă transformarea.

Explorarea anxietății cu curiozitate te poate învăța ceva despre tine. Ignorarea acestuia îi va permite să rămână o umbră în ziua ta, apărând ca gânduri intruzive și simptome fizice consecutive.

4. Distruge gândurile intruzive
Gândurile intruzive sunt gânduri recurente, nesolicitate și persistente care provoacă suferință și te scot din prezent. Misiunea lor este să fie crezute ca adevăruri absolute și să provoace îndoieli.

În esență, gândurile intruzive sunt o dependență mentală (Kelly & Kahn, 1994).

Ele funcționează ca un mecanism care vă împiedică să accesați sentimente mai vulnerabile.

Gândurile intruzive operează sub pretenția că, dacă le-ai urma ordinele, atunci ai putea evita suferința și vulnerabilitatea inerente ființei umane.

Învață să întrerupi gândurile intruzive lărgind spațiul dintre gânduri și răspunsul tău la acestea (Frankl, 1985). Ceea ce vă concentrați se va propaga. A căuta pe Google, a persevera, a vorbi cu prietenii și a căuta liniștirea doar hrănește frica, permițându-i să încolțească.

5. Învață să interpretezi gândurile intruzive ca  si simboluri
Mai întâi, numește gândul anxios. Acest lucru permite difuzarea cognitivă (Clark, 2005).

Pentru că observarea necesită un martor, se formează o separare între gând și tine. Odată cu distanța vine perspectiva pentru a demonta anxietatea și a-i reduce credibilitatea.

Odată ce ai distanță, permite-ți să experimentezi emoția de bază.

De obicei, există un sentiment subiacent de incompetență, îndoială de sine, neputință sau nefericire. Acestea sunt sentimente umane universale. Ele nu pot fi evitate. În schimb, stai cu emoția și gândește-te la modul în care anxietatea te-ar putea proteja de această durere prin ideea că o poți rezolva prin perseverență sau acțiune.

De exemplu, s-ar putea să te simți nesigur în privința aspectului tău, așa că petreci ore întregi urmând un plan de exerciții rigid. Reacționarea la anxietatea de la suprafață vă va ține pe o roată de hamster, deoarece sentimentul de deficiență subiacent nu va fi rezolvat prin aspectul exterior – poate fi gestionat doar intern.

Cu cât suprimați, controlați sau manipulați mai mult circumstanțele externe, cu atât aceste sentimente cresc mai mult și cu atât consumă mai multă energie. Este mult mai eficient să accepți emoția, să o experimentezi și să o lași să treacă.

6. Verificați-vă în mod regulat
Începeți să vă conceptualizați experiența emoțională ca un râu. Ai putea fie să experimentezi ceea ce vine în jos până când trece, fie poți evita emoțiile incomode până când acestea se acumulează și creează o obstrucție. Pentru a experimenta emoțiile așa cum apar, trebuie să crezi că ești în siguranță să înfrunți orice durere vine de la ele și, făcând asta, să experimentezi vindecarea pe cealaltă parte.

Dacă refuzi să experimentezi o emoție în mod direct, aceasta se va întoarce doar în alte moduri (Paul, 2019). Acest lucru necesită să vă întâlniți cu dvs., să procesați cum vă simțiți și să răspundeți la el.

Puteți face acest lucru prin jurnal, acordându-vă corpul sau setând un memento de înregistrare pe telefon. Acestea sunt modalități de a vă simți confortabil în acordul emoțional cu dvs. și de a face autoevaluări precise și descriptive.

A sta cu o emoție nu necesită o acțiune sau o soluție imediată. În schimb, creați spațiu pentru ea, deveniți dispus să o experimentați și, în cele din urmă, procesați și treceți peste ea.

Anxietatea ia energie. Acea energie consumă spațiu în mintea și corpul tău. În loc să lupte împotriva ei, concentrarea pe anxietate îi permite să se transforme, să cadă și să deschidă spațiu pentru mai mult.

 

Similar Posts