Sigmund Freud a elaborat ideea complexului Oedip pe la începutul secolului al XX‑lea. El s‑a inspirat din propria experienta clinica, din analiza personala si din ciclul de piese de teatru ale lui Sofocle, mai cu seama din Oedip Rege, în care Oedip îsi ucide tatal si se casatoreste cu mama sa, lucru cu consecinte dezastruoase – adica Oedip încalca tabuul incestului, declansand astfel tragedia.
Complexul lui Oedip este acea faza de atasament intens, uneori chiar excesiv, pe care il simt copiii intre 3 si 6 ani, fata de parintele de sex opus. Este nevoia de a stabili o relatie privilegiata si de uniune cu parintele de sex opus, care se poate traduce chiar printr-o rivalitate fata de tata ,in cazul baietilor, sau fata de mama, in cazul fetitelor.
Freud mărturisea că a descoperit sentimente ostile faţă de tatăl său în visele sale. Ori relaţia cu tatăl său a fost dintre cele mai bune. Totuşi, instinctul este mai puternic şi nu poate fi înfrînt.
Desigur că ostilitatea poate fi refulată, aşa cum am sugerat deja. Ea apare deghizat în vise. Sau poate fi sublimată. Găsim aici multe din expresiile spirituale întîlnite în relaţia dintre maestru şi discipol. De asemenea, iubirea prietenească sau atracţia copiilor mai mici faţă de cei mai mari pot împrumuta din energia pulsiunilor ostile. Refularea, sublimarea sînt cele 2 principale cursuri pe care le împrumută un instinct împiedicat să se manifeste.
Complexul Oedip– este complexul băiatului în raport cu mama şi cu tatăl său. Reprezintă un ansamblu de sentimente ambivalente, pozitive şi negative, inconştiente, care se organizează într-un anumit model de relaţie părinţi -copii. Băiatul manifestă rivalitate inconştientă faţă de părintele de acelaşi sex cu el şi atracţie faţă de părintele de sex opus. Băiatul depăşeşte acest complex prin complexul de castrare (îşi imaginează că tatăl îl va castra dacă continuă atracţia faţă de mama sa ) şi totodată reprezintă un moment extrem de important, acela al formării Supraeului, prin interiorizarea inconştientă a interdicţiei de incest. Nerezolvat, acest complex poate duce la imposibilitatea unei relaţii autentice a băiatului devenit adult cu o altă femeie.
Daca la baiat teama de castrare duce la stingerea Complexului Oedip, la fata marcheaza inceputul lui. Fetita vede asemanarea dintre ea si mama si se intoarce impotriva mamei pentru faptul ca ea nu are un penis, orientandu-si atentia catre tata care are unul si dorindu-si sa aiba un copil cu tata. Daca acesti parinti valorizati intervin in sensul explicarii sexualitatii fetitei si nu al respingerii, pot modifica sensul narcisic al lipsei penisului. F.Doloto spunea ca daca fetita obtine certitudinea ca tatal ei a dorit ca ea sa se nasca fata (adica dupa modelul mamei -fara penis ) ea isi accepta foarte repede caracteristica sexuala ca pe o gratificare paterna.
Din rezolvarea complexului Oedip se naste constiinta sau „Supraeul“. Copiii învata sa nu actioneze sub imboldul impulsurilor violente si sa se supuna regulilor civilizatiei si conventiilor culturii si societatii, tabuul incestului fiind cel mai esential dintre ele. Simtamintele oedipiene intense reapar în adolescenta, cand tinerii sunt de obicei rebeli, fac experimente cu identitatea lor sexuala si le creeaza parintilor probleme, uneori chiar foarte serioase.
Oamenii care nu‑si rezolva cu succes complexul Oedip raman imaturi, incapabili de a merge mai departe, se simt în permanenta legati de unul sau de ambii parinti, îsi manifesta în comportament dificultatile psihologice în loc sa si le rezolve si/sau stagneaza în cariera si în viata relationala, îsi controleaza defectuos impulsurile, au probleme cu autoritatea si cad prada tuturor felurilor de neplaceri si buclucuri.
Comportamentele specifice copiilor care trec prin faza complexului Oedip sunt urmatoarele:
- Copilul cere mereu sa vina tatal( daca e fata) sau mama ,in cazul baietilor : “Nu,nu tu,vreau sa vina mama!”
- Isi imbratiseaza si saruta mama/ tatal si suporta cu greu sa il/o vada pe tata/mama facand la fel.
- Vrea sa o sarute pe mama pe gura ,sau pe tata in cazul fetelor.
- Incearca sa desparta parintii cand acestia se mangaie.
- Spun : “cand o sa fiu mare vreau sa ma marit cu tata” sau “sa ma casatoresc cu mama”.
- La masa baiatul vrea sa se aseze in locul tatalui.
- Se bucura cand lipseste de acasa tatal/mama pentru ca are exclusivitate din partea parintelui de sex opus.
- Vrea sa atraga atentia si cauta orice ocazie pentru a fi alintat sau strans in brate de parintele de sex opus.
Manifestările oedipiene sînt extrem de variate şi de aceea nu putem oferi aici o soluţie pentru părinţi. Nu există criterii absolute de purtare a părinţilor faţă de copiii oedipieni. De la caz la caz, se impun soluţii diferite. În general însă, este util să avem o atitudine deschisă faţă de manifestările copilului, încercînd cu răbdare şi înţelegere să facem ca episoadele oedipiene să se desfăşoare fără traume.
Ai intampinat asemenea probleme?