Viata este destul de grea si fara a mai adauga conflictele cu cei la care tinem. Conflictul interior al unei persoane poate fi cu usurinta raspandit asupra altuia iar, cand acel om este intr-o relatie stransa, atunci va fi foarte simplu ca acel conflict interior sa devina conflictul celuilalt.

Conform Asociatiei Americane de Psihologie, daca o persoana incheie o relatie printr-un divort, sansa ca cea de-a doua casnicie sa se incheie in acelasi mod este foarte mare. Undeva peste 50%.

Cercetatorii si psihologii au realizat cateva exercitii care ar trebui puse in practica in oricare cuplu. Sunt exercitii psihologice legate de iertare.

Regula de baza este ca nu faci aceste exercitii pentru a schimba persoana de langa tine ci, pentru a te schimba tu si a face ceva pentru a imbunatatii relatia in care sunteti.

A doua regula este sa nu presezi partenerul sa intre in acest joc sau sa urmeze aceste reguli. Nu impune asa ceva! este de preferat ca amandoi sa fiti implicati si sa va doriti sa realizati aceste exercitii pentru ca relatia sa mearga mult mai bine.

Primul exercitiu este acela de a vorbi impreuna pe baza subiectului: ” Ce inseamna sa ierti pe cineva”.

Veti avea bineinteles raspunsuri diferite cum ar fi: a ierta este a trece cu vederea, a ierta inseamna a trece mai departe doar pentru a iesi din situatia dificila in care va aflati sau ca a ierta inseamna a nu mai pune intrebari incomode despre ceva care te-a deranjat sau a uita pur si simplu.

A ierta nu inseamna nicidecum aceste lucruri. Insamna a oferi bunatate tuturor celor ce nu ti-au oferit tie acest lucru sau care te-au suparat. A ierta inseamna sa fii suficient de puternic pentru a putea trece peste suferinta pricinuita si sa oferi in schimb bunatate si intelegere!

Al doil-lea exercitiu este sa vorbiti despre ranile pe care le aveti din familiile din care veniti fiecare. Lasa-l pe celalalt sa afle despre cicatricile tale emotionale. Asa veti fi constienti de ceea ce partenerii vostri vor aduce din trecut si vor transpune in prezent, in relatie.

Al trei-lea exercitiu este legat de cel mai de sus. Impreuna incercati sa iertati si sa acceptati trecutul. Fiti alaturi unul de celalalt pe acest drum anevoios al iertarii.

Dupa ce ati iertat pe acei membrii ai familiei care v-au facut rau, acum este momentul sa treceti la exercitiul numarul patru: incepeti sa va ierati unul pe celalalt. Apoi veti putea vedea cum relatia se imbunatateste.

Dupa acesti pasi, exercitiul numarul 5 va trebui sa il repeti pe fiecare saptamana sau luna. Vorbiti macar 15 minute pe saptamana de ceea ce vi s-a parut a fi nedrept in relatia voastra. Fie ca nedreptatea a venit de la unul dintre voi, fie ca de la cineva din exterior sau familie.

Viata de cuplu se clatina?

Haideti sa vorbim, acum si online!

Fa o programare!

Similar Posts