Concedierea poate fi un motiv de depresie?

Locul de munca este lucrul destul de dorit de unii dintre noi. Daca mai este si unul bine platit, atunci, acesta devine chiar ravnit.

La serviciu ne petrecem o parte foarte mare din timpul nostru. Mai mult de 8 ore pe zi suntem la serviciu. Este normal sa dezvoltam prietenii si sa punem suflet in ceea ce facem.

Suntem deschisi fata de colegii nostri si incet cu incet incepem sa ne povestim din vietile personale, sa ne dam sfaturi sau chiar sa ne mustram unul pe celalalt in privinta deciziilor din viata de zi cu zi. Incep sa se contureze prietenii care, cateodata pot dainui pe viata insa, se pot crea si doar simple iluzii. De ce? Simplu! Omul este cel mai pervers animal. Este atat de inteligent incat sa se prefaca ca iti este prieten adevarat si, cand te astepti mai putin sa te tradeze si sa iti ia tot ceea ce tu ai construit cu mintea dar si cu inima.

In momentul in care incepi serviciul ti se dau sarcini si indatoriri si doar cateva beneficii insa, accepti si asa si te gandesti ca tu ai fost cel ales dintre sutele de candidati la acel post si nu trebuie sub nicio forma sa dezamagesti. astfel incepi si te afunzi din ce in ce mai mult in mlastina jobului. Incepi sa descurci itele incurcate a celui ce a fost in urma ta, incepi sa schimbi viziuni si stiluri de lucru, incerci sa te faci cat mai placut pentru a nu deranja si, incetul cu incetul reusesti sa ridici ceva ce era de mult la pamant, prafuit. Toate aceste lucruri incep sa iti creasca stima de sine. Te simti folositor si stii ca daca lupti pentru binele companiei este ca si cum ai lupta pentru tine. Asociezi din ce in ce mai des imaginea si numele firmei cu a ta si incerci sa faci totul perfect pentru ca da, tu esti perfect. Nu lasi sa iti scape niciun termen si nicio sarcina si daca trebuie, lucrezi peste cele 10 ore si de acasa. Iti spune ceva acest scenariu? Este ora 18 si te grabesti sa strangi laptopul, apesi acceleratia, te angrenezi intr-un trafic rutier infernal si claxonezi cu nesabuita spunandu-ti in minte ca trebuie sa ajungi acasa cat mai curand. Ai ajuns. Deschizi usa, rece si indiferent mangai pe cap copilul si saruti absent pe obraz partenerul de viata. Deschizi laptopul si o iei de unde ai ramas acum 30 de minute. Ai ratat zambetul si imbratisarea propriul tau copil, ai omis vorba si mangaierea partenerului de viata, ai sarit peste cina si te trezesti in jur de ora 2 dimineata intr-o stare de oboseala insa neconstientizand ce tocmai ai facut, nedandu-ti seama cat ai ranit in jurul tau.

Scenariul acesta ti se va rescrie de mii si mii de ori in minte atunci cand cu “regret” ti se va spune ca esti concediat. Abia acum vei intelege ca nu ai pierdut un job ci prieteni si momente unice.

Un val de neintelegere, furie, anxietate si depresie vor urma. Este normal sa te intrebi de ce eu, de ce acum si este normal sa nu poti intelege de ce chair tu care ti-ai dedicat timpul in marea sa majoritate firmei si ti-ai neglijat viata de familie, facand sacrificii personale, de ce tocmai tu ai fost ales pentru concediere.

Analizeaza, si vezi unde ai gresit insa nu face din acest lucru o obsesie. Gandeeste-te ca da, exista viata si dupa serviciu. Gandeste-te la cartile pe care ai vrut sa le citesti doar pentru sufletul tau si a trebuit sa le inlocuiesti cu cele de specialitate in carierea ta. gandeste-te la lacrimile copilului tau atunci cand i-ai spus ca nu poti merge cu el in parc pentru ca trebuie sa lucrezi. Au meritat aceste lucruri?

Stiu ca pierderea locului de munca vine cu frica ca nu vei putea supravietui, cu ideea ca ti-ai pierdut identitatea sociala si profesionala, si ca rutina ta a fost data peste cap.Stiu cata furie ai strans in suflet si ca nu gasesti starea sau locul insa, mai stiu ca tu ca si oricare alt individ ai puterea asupra ta! Numai tu poti invinge starile anxioase in care te-ai cufundat!

Pierderea locului de munca este una dintre cele mai traumatizante experiente prin care un om matur poate sa treaca insa, depinde de tine cum manageriezi aceasta situatie. Iata cateva sfaturi:

– Fa cunostinta si iesi cu persoane noi.

– Inscrie-te in cluburi

– Fa voluntariat

– Misca-te frecvent. Nu sta mai mult de o ora.

– Redu consumul de alcool, cafea si nicotina

– Dormi. Acum este cel mai bun moment sa te odihnesti.

– Refa legaturile cu familia

– Fa-ti un plan de atac al pietii muncii.

– Nu ezita sa ceri ajuturoul prietenilor sau chiar al unui psiholog.

Daca te afli intr-o situatie asemanatoare si vrei sa vorbesti, te astept oricand. Fa-ti doar o programare in ziua in care poti veni la cabinet sau ne vedem si online!

Fa o programare

 

 

Similar Posts