‘’Aproape nepregatiti, facem pasul catre dupa-amiaza vietii. Mai rau decat atat: facem pasul cu presupunerea falsa ca adevarurile si idealurile noastre ne vor servi cum ar trebui. Dar nu putem trai dupa-amiaza vietii in acord cu programul din dimineata vietii. Pentru ca ce a fost grandios dimineata, va deveni minuscul seara. Si ceea ce dimineata era adevarat, seara va fi devenit o minciuna’’

– Dr. Wayne Dyer –

Asa incepe remarcabilul film ”Schimbarea” (titlul original: ”De la Ambitie la Sens – Descoperind sensul vietii tale”), in care dr. Dyer exploreaza semnificatiile calatoriei spirituale pe care cei mai multi dintre noi o incepem in jurul varstei de 30-35 de ani. Conform lui Wayne Dyer, psiholog, (autor al unor unor best-sellere precum “Puterea intenţiei”,  “Eşti ceea ce gândeşti” ş.a.)  valorile şi adevărurile din prima parte a vieţii nu mai corespund cu ceea ce este important pentru noi odată ce ne maturizăm. Primele cinci valori fundamentale se schimbă complet.

Filmul ne trimite mesajul ca nu tot timpul trebuie sa detinem controlul ci, este bine sa ne lasam si “traiti de viata”, conectati cu sursa noastra originara, care este Dumnezeu.

Dr. Dyer prezintă câteva concepte ale spiritualităţii TAO  şi accentuează faptul că sursa principală a nefericirii este ego-ul, prin manifestarea căruia îi izolăm pe Dumnezeu (Edging God Out)  şi pe ceilalţi, şi ne îndepărtăm de natura noastră spirituală.

Referindu-se, metaforic,  la aceste perioade de maturizare cu dimineaţa şi după-amiaza vieţii, Dyer nu face referire la anumite vârste, întrucât la fiecare se întâmplă diferit, după o nevoie naturală şi foarte subiectivă, ci la viaţa trăită în conformitate cu valorile altora şi apoi cu ale noastre.

Un studiu –“Momentele care îţi întorc valorile pe dos”,  pe care Dyer îl prezintă în filmul menţionat, arată cum s-au schimbat primele cinci valori ale bărbaţilor şi femeilor de-a lungul timpului. Astfel, pentru bărbaţi, situaţia se prezintă astfel

                    ÎNAINTE (dimineaţa vieţii)

 1. Bunăstarea – acumularea de avere;
 2. Aventura şi explorarea, “cucerirea lumii”;
 3. Succesul în carieră;
 4. Plăcerea;
 5. Respectul din partea celorlaţi.
            ACUM (după-amiaza vieţii)

 1. Spiritualitatea;
 2. Pacea sufletească;
 3. Familia;
 4. Scopul, misiunea;
 5. Sinceritatea faţă de sine însuşi.

Iar pentru femei:

 

ÎNAINTE                                                           ACUM

 1. Familia;
 2. Independenţa;
 3. Profesia;
 4. Integrarea, a fi ca ceilalţi;
 5. A fi pe placul celorlalţi.
 1. Dezvoltarea personală;
 2. Respectul de sine;
 3. Spiritualitatea;
 4. Fericirea;
 5. Iertarea.

Va recomand cu placere acest fil, pe care il puteti vizializa chiar aici:

Similar Posts