Ce este abuzul sexual?

Abuzul sexual este atunci cand o persoana este violata sau agresata sexual. Intreaga lume a acesteia va fi rasturnata. Nu numai pentru ca a fost violata in cel mai intim mod dar si pentru ca va trebui sa se vindece. Iar aceast proces necesita timp si intelegere.

Societatea noastra inca nu vorbeste deschis si inca ii este teama sa discute despre abuzul sexual. Poate inca nu stie ce inseamna cu adevarat? ABUZUL SEXUAL este denumit si violenta sexuala si imbraca diferite forme:

  • Comentarii jignitoare la adresa copilului, hartuirea sexuala, atingeri sau aluzii neplacute, diverse injurii, propuneri indecente, atingerea sau mangaierea organelor genitale ale copilului, penetrarea sexului sau anusului copilului, expunerea organelor sexuale ale abuzatorului in fata copilului, obligarea sau incurajarea copilului sa mangaie organele sexuale ale abuzatorului, obligarea minorului de a viziona material care contin pronografie, fortarea minorilor sub 18 ani sa aibe contacte sexuale cu alte persoane indiferent daca este vorba de alti minori sau de adulti, sau mutilarea organelor genitale ale copiilor.

Cateva categorii de abuz sexual sunt:

  • Violul ( actul sexual impotriva vointei copilului)
  • Pedofilia ( atractia sexuala a unui adult fata de copii)
  • Incestul ( legatura sexuala intre parinti si copii sau frati si surori)

Toate persoanele care au fost abuzate sexual raspund intr-un fel sau altul diferit. Unele devin depresive, altele se izoleaza sau devin foarte furioase.

Abuzul sexual in copilarie este este un eveniment traumatizant ce poate schimba o persoana pentru totdeauna intrerupand dezvoltarea fizica, emotionala, spirituala, intelectuala si sexuala si influentand buna dezvoltare, abilitatile de cooperare si dezvoltarea interesului social. Copii care au fost abuzati, sau adultii care in copilarie au fost abuzati, ajung adesea in cabinetul terapeutului de cuplu sau de familie.

Dupa abuzul sexual, starile deprsesive si gandurile sinucigase cresc foarte mult.

* 94% dintre femeile abuzate sexual vor dezvolta o forma de stress post traumatic (PTSD) care vor dura cel putin 2 saptamani de la abuz.

* 30% dintre barbati au raportat simptomele PTSD mai mult de 9 luni

* 33% dintre femeile violate se gandesc la sinucidere

Stiu ca daca ai fost victima unui abuz sexual crezi ca durerea nu va disparea niciodata. Stiu ca iti este rusine, ca ai stari anxioase si depresive. Insa trebuie sa lupti sa te vindeci!

Ce trebuie sa faci?  Trebuie sa incepi recuperea:

* Fizica – mergi la medic chiar daca nu ai raportat la politie. Trebuie sa te tratezi dar de asemenea fa-ti si testele pentru bolile cu transmitere sexuala.

* Emotionala – tine minte ca nu esti singura/ul caruia i s-a intamplat acest lucru. 1 din 6 femei si 1/33 de barbati au fost victime ale violului iar, sentmentele de frica, umilinta, vina, rusine si confuzie, desi sunt neplacute, in cazul tau sunt normale.

Violul sau atacul NU a fost din vina ta! Autoinvinuirea este ceva comun in aceste cazuri insa, inceteaza sa o mai faci! Singura persoana vinovata este agresorul, nu tu!

O sa iti ia mult timp pana vei redobandi increderea in persoanele straine. Nu intra in panica, este normal, timpul le va rezolva pe toate!

Incearca sa vorbesti cu cineva despre ce ti s-a intamplat. O persoana draga si de incredere sau, cel mai bine cu un psiholog.

* Mentala

Recuperarea dupa un abuz sexual este de lunga durata si este o experienta complicata. Nu trebuie sa te simti vinovat daca pur si simplu nu poti trece peste!

O buna parte sin recuperarea mentala implica recastigarea sentimentului de autocontrol asupra vietii. Violul ti-a rapit pur si simplu controlul si trebuie sa lupti sa il aduci inapoi!

Reconstruirea sentimentelor de siguranta, incredere si control va lua ceva de mult timp insa nu trebuie sa te lasi descurajat. Vorbeste cu un psiholog! Nu exita sa ceri ajutor chiar daca ajutorul vine de la un specialist, de la cei dragi sau de la prieteni.

Gaseste un grup de suport. Integreaza-te intr-un grup al victimelor abuzului sexual si mergi la terapie de grup sau individuala.

Fa o programare1

 

 

 

 

 

 

Similar Posts