Multi dintre noi nu ducem o viata de cuplu ca in filme insa, putini o si recunoastem. Si mai putini dintre noi vorbesc deschis cu partenerul de viata  despre problemele cuplului si, infim mai putini facem un pas in plus si ne adresam unui psiholog specializat in psihoterapie de cuplu.

Dar oare de ce exista acest tabu? De ce nu cerem ajutorul specialistului atunci cand observam ca relatia s-a schimbat si ca sentimentele incep sa se raceasca?  Ce ne-ar putea determina sa comunicam,  sa vorbim si sa ne ascultam  unul pe celalat? Poate faptul ca suntem atat de diferiti unul de celalat si incapabili sa percepem si sa acceptam acest lucru? O intelegere aprofundata a diferentelor dintre barbat si femeie ajuta la eliminarea multor frustrari intampinate in relatia de cuplu.

Din experienta, din studii, din multele carti de specialitate lecturate, ca psiholog va recomand sa luati in considerare urmatoarele pareri:

1. Doamnelor, faceti o mare greseala daca asteptati de la partenerul vostru sa simta si sa gandeasca la fel ca dumneavoastra. Psihologia barbatului este diferita de cea a femeii .Barbatul este dominat de ratiune,iar, femeia de emotie.

2. Domnilor, gresiti asteptand ca femeile sa gandeasca, sa comunice si sa reactioneze la fel ca voi. Cand femeia este incordata ea simte nevoia de a vorbi despre sentimentele ei si despre problemele posibile in legatura cu aceasta.

3. A oferi unui barbat sfaturi fara ca el sa ceara ajutorul, inseamna sa presupui ca el nu stie ce are de facut sau ca nu se descurca singur.

Pentru barbat autonomia este simbolul eficientei, puterii si competitiei!

4. Daca doriti sa captati atentia partenerului dumneavoasta, sa-l faceti sa devina mai atent, mai grijuliu, in niciun caz nu trebuie sa il criticati pentru ca, spre deosebire de femei care se simt motivate atunci cand sunt apreciate, barbatii se simt motivati atunci cand se simt necesari.

Amprenta stresului, supararile, fac sa reactionam in mod diferit. Este foarte important sa intelegem ca atunci cand un barbat este retras, uituc, distant si nu mai este capabil sa acorde partenerei sale atentia pe care i-o dadea alta data, el nu ascunde nimic si este posibil chiar sa nu aibe nicio aventura! Este pur si simplu modul sau de a face fata problemelor. De asemenea este tot la fel de important sa stim ca atunci cand o femeie este suparata, aceasta nu se concentreaza precum barbatul pe rezolvarea problemei ci cauta mai degraba sa se descarce pentru a se simti mai bine .De cele mai multe ori barbatul presupune ca femeia ii vorbeste despre necazurile ei deoarece ea il considera responsabil de ele.

Cu cat sunt mai multe probleme, cu atat barbatul se simte mai acuzat! De aceea daca esti barbat, incearca sa inveti sa asculti o femeie si singura ta intentie va fi doar sa o intelegi! Daca esti femeie incearca sa inveti sa ii respecti nevoia de spatiu si libertate pentru ca in relatia de cuplu barbatul isi revendica dreptul de a fi liber iar, femeia cel de a fi suparata.

 

terapie_cuplu

Terapia de cuplu presupune intelegerea si acceptarea tuturor acestor aspecte legate de diferentele comportamentale intre barbat si femeie. Pentru ca stiu cat de incomod este sa vorbesti cu cineva strain despre problemele de cuplu, pentru ca stiu  ca timpul nu iti permite sa iti rupi o ora pentru a face o programare la un cabinet psihologic si pentru ca stiu cat de importanta este confidentialitatea si confortul propriului camin, iti propun sa incercerci terapia de cuplu online! Veti avea sansa sa aduceti in casa voastra  daca nu un potential salvator al relatiei, macar un om cu experienta care vede din afara cuplul cu toate problemele, frustrarile si insatisfactiile sale si care va poate sprijini astfel in cat  furtuna abatuta asupra familiei sa se domoleasca.

Va astept sa vorbim. 

Adaugati adresa mea de Skype (anglade.luminita@consult-psihologie.ro) si problemele vor disparea  ON LINE!

 

 

Similar Posts