1. Junk Food (fast food). 

Trebuie sa ai mult noroc sa iti gasesti adolescentul la masa, consumand toate legumele pe care i le-ai pus in farfurie!

Adolescenții au tendința să își petreacă independența limitată și banii de buzunar consumând alimente nesănătoase și gustări nesănătoase cu prietenii lor.

Acest lucru este complet normal și nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, mai ales că mulți adolescenți sunt activi.

Cu toate acestea, dacă adolescentul dvs. nu este activ și nu va menține o dietă sănătoasă, bine echilibrata va trebui să începeți să urmăriți ce ați pus pe masa.

Din păcate, în cultura noastră alimentară junk mulți părinți subestimeaza consecințele unei alimentații proaste a copiilor lor, până când acei copii se confruntă cu obezitate, diabet, boli coronariene și multe altele.  Obiceiurile alimentare proaste care încep de la începutul vieții pot duce la probleme de sănătate pe care adolescentul dvs. le poate avea.

Ce trebuie sa feceti?

Explicați cu exactitate efectele adverse ale unei diete proaste.

2. Social Media.

Social media prezintă idealuri nerealiste.

Oamenii rar posteaza fotografii needitate sau cand sunt nemachiati sau acand sunt bolnavi.

Adolescenții care își petrec cea mai mare parte a timpului pe social media, fie că privesc imaginea proiectată de alții, fie încearcă să proiecteze o imagine ideală a lor însusi. Ei se pot confrunta pe parcurs cu probleme de incredere in sine.

Combinarea de vieți umflate artificial cu potențialul de hărțuire cibernetică a celor care nu se potrivesc cu o imagine nerealistă este o combinație potențial catastrofică.

Ce trebuie sa feceti?

Amintiți adolescentului că oamenii posteaza numai ceea ce doresc ca ceilalți să vadă și că deconectarea și trăirea în lumea reală este singura modalitate de a face o evaluare corectă a vieții.

  1. Alcoolul

Nu este un secret că adolescenții au tendința de a experimenta alcoolul. Mulți adolescenți au o dorință de a se simți ca adulții și nu pot să înțeleagă cât de semnificativă este diferența dintre vârsta legată de consumul de băuturi și vârsta unui elev de liceu.

Dacă vă prindeți adolescentul, dezbateti imediat problema. Dacă vă prindeți adolescentul de mai multe ori, intervenția mai serioasă poate fi necesară. Este mult mai ușor pentru studenți să acceseze alcoolul decât pentru adolescenți, ceea ce face necesară oprirea problemei înainte de a începe sa se agraveze.

  1. Utilizarea ocazională a consumului de droguri

Adolescenții consuma adesea  droguri relativ ușoare, cum ar fi marijuana. Chiar dacă marijuana nu pare atât de severă în marea schemă a lucrurilor, este important să folosiți orice oportunitate pe care o puteți folosi pentru a deschide un dialog în desfășurare despre consumul de droguri. Dacă este lăsat necontrolat, chiar și ocazional, consumul ușor de droguri poate conduce la un proces exploratoriu care duce la dependența de droguri.

Adolescenții încă se dezvoltă și nu au întotdeauna previziune pentru a ști că luarea unei decizii riscante poate să le pună într-un timp nedorit pentru tot restul vieții. Fii sincer cu copiii tăi despre impactul pe care drogurile îl pot avea.

Învățați-vă adolescenții de la o vârstă fragedă să investească în ei însusi și vor fi mai potriviți pentru a lua decizii înțelepte în viitorul lor.

  1. Jocuri video

Jocurile video au schimbat modul în care copiii își petrec timpul liber. Nu mai merg să urce in copaci sau să- călătorească cu bicicletele. Este mai distractiv, confortabil și convenabil să stați în interiorul casei  și să interacționați cu un ecran. Nu este nimic în mod inerent în neregulă cu jocurile – este distractiv și chiar vine cu numeroase beneficii. Jocurile video devin o problemă numai atunci când sunt singura activitate a adolescentului. Dacă el sau ea are si probleme la  școală, pierde nopti si nu doarme  din cauza faptului că jocurile video devin o prioritate principală a vieții, este timpul să il deconectați. Incearca să-ți introduci adolescentul într-un hobby mai sănătos și mai activ.

 

Adictiile  vin în mai multe forme și dimensiuni. Dacă observați că orice fixare obsesivă sau nesănătoasă se strecoară în viața adolescentului, discutați despre asta. Mulți adolescenți se tem să vorbească cu părinții, însă o abordare ocazională, cu o doză sănătoasă de înțelegere, ar putea ajuta la depășirea unor lacune importante. Dacă nu reacționezi suficient de repede.

Este mult mai bine să abordăm problema devreme, înainte de ceea ce pare a fi un hobby nevinovat sau o activitate din trecut sa transformat într-o obsesie de viață.

Pentru ajutor specializat, apeleaza la un psiholog specializat in psihoterapia adolescentului!

Poti face o programare aici:

PROGRAMARI

 

Similar Posts