Oamenii sunt creaturi care au obiceuri mai bune sau…mai proaste. Obiceiurile noastre tind să se potrivească frumos în zonele noastre de confort. Dar, uneori, obiceiurile noastre conduc de fapt la mai mult stres și anxietate financiară decât confort. Odată cu sărbătorile care se apropie, există pași pe care îi puteți parcurge pentru a schimba anumite modele și pentru a construi obiceiuri noi, pozitive, care vă vor ajuta să mergeti pe calea unui succes financiar, nu spre un stress financiar.

Va intrebati cum se intampla si mai ales de ce se intampla sa intram intr-o gaura a cheluielilor excesive in preajma sarbatorilor de iarna.

Iata cateva exemple:

1.Elena, o tanara mama a doi copii,  divorta a cheltuit cu buna stiinta peste limitele sale, incercand sa acopere întreruperea emoțională a vieții copiilor ei desi stie că  la mijlocul lunii ianuarie, va avea mari probleme cu plata facturilor utilitatilor.

2. Andrei si Ioana sunt un cuplu trecut de 45 de ani care au multi nepoti, rude apropiate si prieteni buni si pecare nu doresc sa ii lase “nemultumiti” de Craciun. Astfel, ei “reusesc sa isi depaseasca cu mult bugetul cumparand daruri scumpe pentru fiecare. In ianuarie, viata lor de cuplu va cunoaste o perioada foarte trista presarata cu certuri provenite din stresul financiar.

3. Victor si Claudia au destui bani si isi permit orice in preajma sarbatorilor de iarna insa si ei se cunfrunta cu un stres: faptul ca , tocmai ca au acesti bani, ei iii cheltuie pe lucruri care mai tarziu se vor dovedi a fi nefolositoare, stricate, demodate sau devalorizate.

Partea bună a obiceiurilor este că, deși sunt încorporate în comportamentul nostru, ele pot fi resetate cu intenție, considerație și pași de acțiune specifici. Când ne acordăm timpul pentru a evalua dacă obiceiurile noastre se îndreaptă într-adevăr într-o direcție pozitivă, am putea vedea modele pe care am dori să le modificăm sau să le îmbunătățim. Dacă  poveștile de mai sus vi se par aeemanatoare sau  similare cu ale voastre luați în considerare urmarea  acestor pași:

  1. Discutați despre ceea ce înseamnă sărbătorile pentru dvs. și familia dvs. Discutați despre valorile dvs. și luați în considerare alternativele la cheltuielile neîngrădite. Faceți conversația despre “de ce” sărbătorim și ce înseamnă pentru noi – apoi luați în considerare “cum sarbatorim”.
  2. Când aveți de-a face cu familii extinse, este important și necesar să stabiliți limite rezonabile, ușor de manevrat și realiste. Portofelul dvs. ar putea să nu fie la fel de plin ca al celorlalti din familia dvs. Nu va invinovatiti si nu va fie rusine. Ganditi-va bine la bugetul stabilit pentru facturi, hrana sau situatii de urgenta si nu umblati la el!
  3. În loc să faceți din sărbătorile de iarna un moment in care se golesc toate conturile sau se fac imprumuturi bancare, ganditi-va la o modalitate de a petrece Craciunul fara a face face activități semnificative care nu se învârt în jurul cheltuielilor de bani inutile. Sunt familii care se oferă voluntare la bănci de alimente sau lucrează la proiecte pentru ai ajuta pe alții – aceste activități pot oferi o semnificație și o valoare profundă vieții tale, poate mai mult decât un “lucru”. Poveștile pe care acești voluntari le spun după sărbători sunt neprețuite, iar lecțiile pe care le oferă copiilor lor au avantaje profunde cu privire la sensul de a ajuta lumea să devină un loc mai bun.

4. Creați bugetul de vacanță în ianuarie. Profitați de vânzările post-vacante pentru articolele care știți că veți avea nevoie  anul viitor. La crearea unui buget de vacanță în ianuarie, puteți împărți suma la douăsprezece luni și începeți să puneti deoparte lunar, evitând astfel depresia și anxietatea din ianuarie cand nu veti mai avea bani pentru plata facturilor.

5. Concentrați-vă pe sărbătorirea a ceea ce este cel mai important pentru dvs. și familia dvs. Oricare ar fi semnificația din spatele vacanței dvs., puneți accentul pe ceea ce vă interesează, nu pe aspectul financiar si al așteptărilor altora sau pe presiunea aplicată de anunțuri și promoții.

Te confrunti cu probleme similiare?

Fa o programare!

 

Similar Posts