S-a dovedit stiintific ca anxietatea afecteaza mirosul, echilibrul, felul in care judecam dar si felul in care percepem spatiul personal.

Anxietatea ne comunica ca suntem in pericol si ca trebuie sa facem ceva.

Anxietatea insa nu se limiteaza doar la motivatie dar si la alte aspecte ale vietii noastre.

1. Anxietatea face, literalmente, ca totul să miroasa.
Acesta este poate unul dintre cele mai neobișnuite fapte despre anxietate.

Pe măsură ce oamenii devin mai anxioși, este mai pro babil să eticheteze mirosurile neutre ca mirosuri rele (Krusemark & ​​Li, 2013). Așadar, anxietatea literalmente face ca lumea să miroasa.

2. Exercițiul fizic reduce anxietatea
În general, când oamenii fac un pic de exercițiu fizic, simt mai puțin efectele anxietatii în viața lor.  Starea de calm se instaleaza in aproximativ 20 de minute de la inceperea exercitiilor fizice.

Beneficiile unui mic antrenament se vor extinde dincolo de sală, în viața de zi cu zi.

Un studiu a descoperit că, deși  odihna reduce anxietatea, aceasta nu ajută la protejarea împotriva evenimentelor stresante (Smith, 2013).

Totuși, exercițiul pare să aibă un efect mai de durată, ceea ce ajută la reducerea anxietății atunci când se ne confruntăm cu situații stresante.

Într-adevăr, mulți cred că exercițiile fizice ar trebui prescrise pentru depresie și anxietate, în loc de medicamente.

3. Efectul parental.

Ca multe lucruri, anxietatea ridicată exista parțial în gene, dar o parte din motivul pentru care oamenii  sunt anxioși este din cauza comportamentului părinților lor. Copiii sunt mai susceptibili de a fi anxioși atunci când părinții lor ii critica, afișează niveluri ridicate de îndoială și sunt reci emoțional (Budinger et al., 2012).

4. Gândiți altfel.
Unul dintre cele mai bune moduri de a reduce anxietatea este să gândești diferit situațiile.

Nu este un examen; este un mic test distractiv. Nu este o prezentare înfricoșătoare; este o mică discuție cu câțiva colegi. Nu este un interviu de muncă; este o șansă să întâlnesc oameni noi.

Majoritatea situațiilor pot fi reîncadrate în acest fel și studiile arată că persoanele care fac acest lucru în mod natural – spre deosebire de încercarea de a-și reprima anxietatea – se simt mai puțin anxioase în situații sociale stresante (Llewellyn et al., 2013).

5. Persoanele anxioase trag  concluzii foarte repede.

Persoanele extrem de anxioase ajung la concluzii mai repede când judecă expresiile faciale. Un studiu realizat de Fraley și colab., (2006) sugerează că persoanele anxioase pot avea probleme în relațiile lor, deoarece trag concluzii prea repede judecand dupa  expresiile faciale ale celor cu care interactioneaza.

6. Anxietatea afectează echilibrul.

Oamenii care prezintă niveluri de anxietate mai severe au, de asemenea, adesea probleme cu echilibrul lor. Uneori se simt amețiti fără niciun motiv aparent și se balansează mai mult decât alții în timp ce stau normal. Acest lucru începe adesea în copilărie și, deoarece anxietatea poate fi dificil de tratat la copii, psihologii au început să încerce să trateze problemele de echilibru. Studiile au arătat că tratarea problemei echilibrului poate ajuta la tratarea anxietatii (Bart și colab., 2009).

7. Meditația reduce anxietatea.

În afară de exerciții fizice și de gândire diferită, cei care suferă de anxietate pot încerca, de asemenea, meditația. Pentru a alege doar unul dintre numeroasele studii recente, Zeidan et al. (2013) a constatat că patru clase de meditație de 20 de minute au fost suficiente pentru a reduce anxietatea cu până la 39%.

8. Anxietatea extinde spațiul personal.

Cu toții avem un câmp invizibil în jurul nostru, pe care ne displace ca alte persoane sa le invadeze. Aria personala este de  aproximativ 20-40 cm; dacă alții se apropie fără permisiunea noastră, si intra in ea ne simtim ciudat.  Dar, cercetătorii au descoperit că pentru persoanele anxioase, spațiul lor personal este mai mare (Sambo & Iannetti, 2013).

Suferi de anxietate?

Te astept la cabinetul de psihologie!

Fa o programare!

Vreau Programare!

 

Similar Posts