Durerea, jalea, mahnirea, toate sunt sentimente umane foarte comune. Aceste emotii sunt adesea asociate cu pierderi devastatoare cum ar fi moartea cuiva drag care poate fi atat o ruda un prieten drag, un coleg de serviciu sau, de ce nu un animal de companie.

Emotiile negative care ne vor inunda sufletele sunt din pacate normale astfel, jalea este un proces prin care vom trece cu totii intr-un moment al vietii noastre.

Elisabeth Kubler-Ross, autoarea cartii “On Death and Dying”” are o teorie care spune ca exista 5 stagii ale durerii produse de moartea cuiva drag.

Aceste stagii pot dura de la cateva minute sau ore pana la cativa ani:

1. Negarea. Pe parcursul negarii, oamenii nu vor sau nu sunt capabili  sa admita pierderea pe care o sufera. Efectul durerii pare a nu afecta si oamenii, de fapt o sa vi se para ca ei se simt bine.

2. Furia. In acest stagiu, cel ce a suferit pierderea devine manios. Acestia pot fi suparati pe ei ca nu au putut face mai mult pentru a preveni pierderea, pot fi suparati de medici sau chiar pe cel ce a plecat dintre ei.

3. Negocierea . Da, negocierea face parte din aceste stagii ale durerii. Negociem fiecare cu Dumnezeul sau si promitem ca vom face orice doar pentru a mai avea o clipa cu cel drag.

4. Depresia. Pe parcursul acestei etape, oamenii vor deveni tristi si fara speranta. Efectele depresiei se vor instala si atunci vor exista modificari ale starilor psihice dar si fizice. Este foarte important ca daca se va ajunge in acest stadiu sa fim sustinuti de un psiholog.

5. Acceptarea.  Este ultima etapa pe care ajungem sa o cunoastem atunci cand suferim o pierdere. este ultima insa cea mai asteptata pentru ca de acum acceptam ce s-a intamplat si ne putem relua viata. Atingerea acestei etape se poate face natural de catre unii insa, altii nu isi gasesc resursele psihologice pentru a face acest lucru si atunci este mai mult decat important sa apelam la un psiholog sau consilier specializat pe aceste probleme.

La cabinetul Individual de psihologie Luminita Anglade va punem la dispozitie acest serviciu de consiliere psihologica.

Va asteptam!

 

 

 

Similar Posts