Persoanele narcisiste nu se iubesc, mai mult, sunt motivate de sentimentul de rușine.
Trăiesc cu o imagine idealizată a lor înșiși și se conving singuri că merită admirați pentru că pot reprezenta o astfel de persoană. Dar în interior, simt diferența dintre imaginea pe care o proiectează și sinele autentic, plin de rușine că nu poate fi la nivelul la care și-au setat idealul.
In relatie cu narcisistul (Dr. Jekyll and Mr/s Hyde), victima isi va cere mereu iertare ca „nu face nimic bine” se va scuza chiar si pentru faptul ca exista. Este un mod de evitare a conflictelor suplimentare cu agresorul. Scuzarea nu este doar o dorinta a victimei de a fi politicoasa; este o strategie puternica sa ramana in siguranta, fiind in zona de razboi, si o modalitate de a dezarma furia gslighter-ului.
Abuzul are multe forme: mental, fizic, financiar, spiritual sau sexual. Dar există și forme mai greu de „diagnosticat” drept abuz.
Abuzul emoțional este poate cel mai greu de recunoscut și poate lua forma diverse forme. Perfecționistul. Negativistul. Dependentul. Criticul. Narcisistul. Cel care are mereu dreptate. Tipare pe care specialiștii le recunosc imediat. Mie însă mi-a luat ceva timp să ajung să văd semnele.
Conform specialiștilor, în spatele abuzului, orice formă ar lua acesta, se află ori o frică puternică de respingere, „nu sunt suficient de bun pentru ea”, ori teama de abandon. Un om care nu trăit în siguranță și încredere, nu știe, și nu a simțit ce înseamnă să nu îți fie frică de intimitate, să nu îți fie frică că vei fi rănit sau agresat. Controlul furiei este una din marile lor provocări. Impulsivitatea și furia sunt intense ori de câte ori se simte în nesiguranță sau simte frică, durere. Forma de apărare este furia și atacul. Jigniri, reproș, critică, sau detașare, „pare că nu îi pasă de mine și că nu simte nimic”. Furia însă ascunde o frică sau durere asociată cu experiențele timpurii de pedeapsă. Și, un alt mecanism folosit este cel punitiv. Pedepsește partenerul pentru orice greșeală percepută de el, disproporționat cu situația sau gestul. Sigur, adesea sunt interpretări, dar și în situația în care partenerul a făcut ceva ce l-ar fi putut răni reactivitatea lui este intensă și punitivă. Singurele momente în care nu devine agresiv verbal sunt cele de detașare, dar sunt tot forme de apărare și pedeapsă. „Ne certăm din orice, dacă ceva nu îi convine, este mare scandal. Din nimicuri. Ea se simte nerespectată și neapreciată pentru că am uitat ceva ce mă rugase să fac pentru ea.” Convingerile și nesiguranța lor îi face ori să fie singuri fără prieteni sau fără partener sau relațiile lor de prietenie sau cu colegii să fie foarte proaste. Rușinea și sentimentul de vină sunt prezente și au multe frământări de ordin moral, ceea ce este un semn bun. Pentru că așa pot reînvăța empatia.
1.Există 3 etape pe care narcisistul le folosește pentru a te captura:
1. Idolatrizarea
În această etapă narcisistul te tratează ca pe jucăria lui cea mai nouă.
Te flatează cu timpul, prezența, atenția și gratificările lui verbale.
Îți studiază cu atenție personalitatea, dorințele și îți oferă clipe cum nu ai mai trăit niciodată.
Narcisiștii nu pot trăi fără aprobare și au nevoie de multă.
Narcisiștii au nevoie de atenție și nu este niciodată suficientă pentru sinele lor fals.
Etapa 2 – Devalorizarea
În acest stadiu ești complet deschisă și ai încredere deplină în narcisist.
Fără să îți dai seama, starea ta de bine, uneori starea ta materială, sunt în mâinile acestei persoane.
Puterea asupra vieții tale îi aparține LUI și tu nici măcar nu știi.
Narcisistul începe să te devalorizeze, însă la început o face foarte subtil…
Codependența
Se întâmplă atunci când:
- Cauți validare din exterior,
- Cauți securitate din exterior,
- Cauți iubire din exterior.
Dacă ești într-o astfel de relație ai nevoie de ajutor și este important să îl cauți în exterior pentru că te va ajuta să înțelegi ce se petrece și să îți reconstruiești stima de sine și încrederea. Totodată, va trebui să reînveți să comunici eficient și să stabilești limite.
Te astept sa vorbim!