Sa ne imaginam urmatoarea situatie:
Intalnesti doua persoane pentru prima data. Sa spunem ca se numesc Ana si Bogdan.
Bogdan te asculta cu atentie si face mici pauze inainte de a-ti oferi rasunsul sau. Pare grijuliul si un pic serios dar, totodata si interesat de tine ca si persoana. Privindu-i fata, iti dai seama imediat ca este nerabdator sa afle cat mai multe lucruri si sa iti faca pe plac. Din atitudine, iti dai seama ca tine totusi o oarecare distanta, dar acest lucru nu te deranjeaza pentru ca inca nu va cunoasteti atat de bine.
Ana este vesela, glumeata si plina de energie. Pare ca stie ce vrei sa o intrebi, iti raspunde chiar inainte si din cand in cand cu cate o gluma sau anecdota personala. Unele din ele reflecta succesul sau iar, altele momentele cand altii nu au fost amabili cu ea. Din cand in cand , Ana mai povesteste si despre oprtunitatile sale ratate.
Dupa cateva minute de discutii, esti intrigat de Bogdan si un pic obosit de catre Ana. Deja ti-ai facut o prima impresie si chiar daca nu stii prea multe despre vietile celor doi, tinzi sa-l placi mai mult pe Bogdan si daca ai fi un angajator, fara sa ii cunosti calitatile profesionale, ai tinde sa o respingi la interviu pe Ana.
Noile studii efectuate, ne arata de ce ne formam aceste impresii diferite asupra celor doua persoane pe care tocmai le-am cunoscut. Cand vine vorba de prima impresie, multi dintre noi avem tendinta sa fim binevoitori. Katherine Rogers si Jeremy Biesanz, ambii psihologi la University of British Columbia, disting doua procese diferite in ceea ce priveste prima impresie: a sti si a placea. De exemplu, ai putea avea o impresie foarte buna despre tine si , comparand-te cu persoana pe care o ai in fata, s-ar putea sa ai unele prejudecati si sa nu o evaluezi tocmai corect. Pe de alta parte ai putea judeca oamenii pe baza a ceea ce tu consideri a fi caracteristicile medii ale unei persoane la care mai poti adauga: expresia fetei, cum se imbraca, cum se exprima si cat de atractiv il gasesti.
Iata care ar fi cele 6 greseli pe careNU trebuie sa le faci pentru a crea o prima impresie buna:
- Nu te stradui prea mult sa lasi o impresie memorabila. Parand prea diferit de ceilalti, s-ar putea sa sperii persoana pe care de fapt incerci sa o impresionezi
- Nu incerca sa te conectezi cu oamenii dezvaluindu-ti lucrurile si istoria personala. Nu stii cum este viata celorlalti si daca vorbesti prea mult despre viata ta, fara a stii prea multe despre a lor, s-ar putea sa te faci de ras sau sa te simti incorfotabil.
- Nu umple spatiul gol cu discutii inultile.
- Nu presupune ca toti sunt de acord cu tine. Mai ales in discutiile politice.
- Nu pune intrebari evervante. Este posibil sa vezi un copil impreuna cu 2 adulti. Nu se cade sa il intrebi cu cine ii place mai mult sa se plimbe, cu mama sau cu tata. este posibil ca mama lui sa fi murit sau tatal sa nu fie cel adevarat.
- Nu fii sigur ca poti avea incredere in persoana din fata ta. Ai putea fi considerat credul si imatur.
Prima impresie pe care o lasam este ca si o carte de vizita pe care o dam fie la un interviu fie la intalnirea cu parintii noului iubit/iubita.
Nu ezita sa stai de vorba cu un consilier in dezvoltare personala daca si tu te regasesti in cazul Anei! Consilierul personal te va ajuta devii o persoana care stie sa se controloze si sa izbandeasca la interviurile de angajare!