De multe ori ne simțim consumați de problemele noastre.
Depășim un obstacol, un altul apare. Rezolvam o dilemă, alta vă apasa pe umăr. Să recunoaștem, viața este plină de suferință. Boala, rănirea, îmbătrânirea, moartea celor dragi; nimeni nu poate scăpa de aceste provocări universale.
Cu toate acestea, cele mai încăpățânate probleme cu care ne confruntăm sunt cele pe care le generăm noi. Ele trăiesc în interiorul nostru și se manifestă în mediul nostru, relațiile noastre, familiile noastre. Indiferent de câte ori credem că am rezolvat probleme  profunde, ele continuă să ne bântuie.

Problema cu rezolvarea problemelor este că ei deseori ne distrag atenția de la probleme mai profunde și nerezolvate. Fără a va da timp să reflectați asupra alegerilor dvs., să vă construiți relații mai sănătoase și să vă asumați responsabilitatea pentru comportamentul dvs., fericirea îndelungată rămâne un oraș fantomatic, departe de a fi la îndemână. “Coșul de necazuri” este o parabolă  care este o împărtășita în grupurile  de terapie pentru a ilustra modul în care problemele rămase se concentrează si se maresc ffiind adevărata cauză a nefericirii noastre.

Iata mai jos o istorisire interesanta:

Coșul cu necazuri.

Era o data un om care purta un coș cu necazuri. Se plimba din  oraș în oraș, strigând: “Cine mă poate  ajuta cu coșul meu de necazuri? Unor oameni le-a parut părut rău, unii au râs de el, dar nimeni nu l-a ajutat. Apoi, într-o zi, unui general de armata i-a fost milă de el și a spus: “Te voi elibera de necazurile tale. Te voi face soldat și te voi învăța să lupți. Atunci vei fi fericit “.

Asadar, omul s-a alăturat armatei generalului, a devenit soldat și a învățat arta războiului. Dar apoi, într-o dimineață, s-a trezit si a descoperit că acel coș al sau de necazuri a devenit mai greu. In timp ce generalul dormea, si-a luat cosul si a fugit, continuand sa il care dupa el din oras in oras si strigand: “Cine mă  ajuta cu coșul meu de necazuri?” Unui om bogat i-a fost milă de el și a spus: “Te voi elibera de problemele tale. Te voi învăța cum să câștigi bani și să trăiești o viață confortabilă. Atunci vei fi fericit. Asadar, omul nostru a învățat căile de afaceri și a acumulat o mare bogăție.

Dar într-o dimineață omul s-a trezit si a descoperit iar ca acel coș de necazuri a crescut și mai mult! In timp ce slujitorii lui dormeau, omul  și-a lăsat viața bogata în urmă si a plecat in lume. Coșul era greu de suportat, totuși bărbatul a continuat sa mearga si sa intrebe: “Cine mă va ajuta cu coșul meu de necazuri?” Unei femeie frumoase i-a fost milă de el și a spus: “Te voi învăța să fii un mare iubit. Apoi, veți fi liber de necazuri și, în cele din urmă, veți fi fericit “. “Asta suna familiar”, se gandea el, insa femeia era minunata si barbatul era dornic sa fie mantuit. Așa că s-a dus la ea și, așa cum a promis, l-a învățat să fie un mare iubit. Dar cosul cu necazuri a crescut masiv. Și așa, în timp ce femeia frumoasă a adormit, a lasta viata aceasta de iubit in urma si a plecat iar in lume..

Deja cosul cu probleme il zdrobea cu greutatea sa.

“Nu voi fi niciodată liber” a gandit el…si s-a dat batut. Insa, deodata vazu o plajă frumoasă care se afla în fața lui. Pe nisip, a văzut un băiețel care strângea scoici și cântă . Băiatul prietenos, se întoarse spre bărbat și-l întrebă: – Domnule, de ce purtați un coș de necazuri?

Omul nu a răspuns. Acest lucru ia întristat pe băiat, așa că a spus: “Vino să te joci cu mine”.

Omul și-a întins picioarele și, în cele din urmă, a vorbit. “Am prea multe necazuri. Nu ma pot juca.”

Băiatul a insistat: “Oricine poate juca. Vino și încerca! “

Omul examina ochii buni ai băiatului și își dădu seama că este singura lui  companie. Așa că și-a pus coșul de necazuri deoparte și s-a alăturat băiatului pe plajă.

Nisipul a răcit picioarele obosite ale bărbatului, soarele i-a încălzit corpul, iar apa i-a dezamortit degetele de la picioare. Băiatul l-a învățat pe bărbat cum să facă castele de nisip, să vâneze valurile albe de la marginea apei și sa cânte.. Omul a râs pentru prima dată dupa ani de zile.

Dar atunci s-a întâmplat ceva magic. Când omul s-a întors la coșul de necazuri, el a descoperit că a devenit mai mic și mai ușor. De fericire, s-a întors să-i mulțumească băiatului, dar acesta a dispărut.

“Mă voi întoarce dimineața. Trebuie să-i mulțumesc.

A doua zi, omul s-a întors lpe plajă și l-a găsit pe băiat. Din nou, s-au jucat împreună, au cântat cântece și s-au jucat în apă toată ziua. Pe la apusul soarelui, coșul de necazuri al omului era atât de mic încât se potrivea în buzunar.

“Cum te pot răsplăti vreodată?” il intreba omul pe baiat.

“Eu trebuie să vă mulțumesc!”, A spus băiatul  blând, “De atâta timp am vrut să se joace cineva și cu mine si iata ca mi s-a indeplinit dorinta!”

Cu aceste cuvinte, bărbatul a recunoscut în cele din urmă băiatul. Era el însuși; spiritul său tineresc abandonat cu mult timp în urmă.

Lacrimi de bucurie izvoraseră din ochii omului. De atunci, nu s-a mai simțit niciodată pierdut sau coplesit  de necazurile lui.

Această parabolă reușește să inspire o examinare plină de viață a ceea ce prețuim. Ea atinge problemele cu care se confruntă atât de mulți oameni – singurătatea, depresia, sentimentul de a fi incompleti – și oferă un simplu remediu, altruismul, jocul, râsul și compasiunea.

Ca și omul din poveste, poți să țipi să fii salvat. Puteți căuta completitudine în ceea ce privește realizarea, recunoașterea și admirația. De prea multe ori, astfel de soluții au o durată scurtă de conservare. Ele vă slăbesc libertatea și vă mențin într-o stare de dependență. Aceleași probleme reapar din nou și din nou. Chiar și victoriile încep să se simtă goale.

În cele din urmă, nu poate exista o pace durabilă fără a câștiga lupta cu demonii personali.

Cum ajuta Terapia de Grup?

Majoritatea oamenilor cred că grupurile de terapie sunt o grămadă de oameni, stând într-un cerc, plângându-se. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Grupurile de terapie sunt medii de susținere pentru auto-explorare și intimitate emoțională.

Psihologul tau se asigura ca  în fiecare grup de terapie petreceti mult timp râzând. Râsul este o modalitate de a pune jos coșul nostru de necazuri, să ne distrăm și să devenim mai indrazneti cu alții. A trăi aici și acum, acestea sunt instrumentele indestructibile pentru imbogatirea vietii. Instrumente care nu vă vor dezamăgi niciodată.

Deci, ieși din coșul tau de necazuri. Efectuați un act de serviciu, participați la un concert, scrieți o poezie sau bucurați-vă de un râs bun cu un prieten. Când spațiul dintre voi și ceilalți este umplut de lumină, nu vă veți pierde niciodată calea. Și coșul tău de necazuri se va simți mereu mai ușor!

Te astept la sedintele de Terapie de Grup!

FA O PROGRAMARE

 

Similar Posts