Suna atat de ferm si de bine cand spui: ” Nu o sa te iert niciodata pentru ce mi-ai facut” sau, “Ceea ce ai facut tu azi este de neiertat.” Ti se pare ca est important si ca puterea sta la tine.

Dar de ce reactionezi asa si nu iei in considerare ca si prima varianta iertarea?

Pentru ca asa am fost obisnuiti. Am fost crescuti cu acest comportament desi, in sangele nostru esxista samanta iertarii.

principala problema este orgoliul. Din cauza acestui orgoliu, a onoarei patate, amplificam incidentele si in permanenta ne repetam noua si celor ce ne-au gresit ca nu putem ierta.

Ti-ai pus intrebarea cine sufera cu adevarat din aceasta problema?

Tu suferi. Tu esti cel care sufera mai intens decat cel care a comisa asa zisa greseala de neiertat. Noi invatam sa suferim doar pentru a ii pedepsi pe altii si pentru a putea fi capabili uneori sa spunem: “vezi ce mi s-a intamplat din cauza ta?”

Tot ceea ce asteptam este ca parintele, fratele sau prietenul sa faca el primul pas. Sa isi ceara el iertare. Insa, daca acesta o va face vei vedea cum sentimentele tale de vina vor exploda si vei izucni: “Nu, tu iarta-ma pe mine!” si in acest moment te vei transforma tu in cel vinovat.

Renunta la comportamentul puieril. Nu mai esti copil. Renunta la importanta de sine si cere-ti iertare sau accepta scuzele.

Incepe prin a pune pe hartie pe toti cei carorar ar trebui sa le ceri iertare. Fa acest lucru direct sau…indirect. Poate prin rugaciune.

Pune pe aceeasi lista si pe cei care ti-au gresit si incepi procesul de iertare. Gandeste-te ca actiunile sau cuvintele cu care acestia ti-au facut rau nu au fost decat o reactie la demonii din mintea persoani respective. Pentru ca el isi traieste visul vietii in iad. iar tu esti doar un personaj din visul lui.

Incepeti sa construiti capodopera iertarii prin incercarile mici de iertare. Practicati iertarea cat mai des. Veti ajunge astfel la a va ierta pe voi insiva de otrava pe care v-ati sadit-o in timpul vietii.  Acesta este actul suprem de iertare! Iertarea este singura cale prin care se pot curata ranile emotionale.

 

Similar Posts