Dependenta de cumaparaturi un pericol?
Dependenta de cumparaturi, desi unora nu o sa le vina sa creada, se incadreaza la bolile psihologice de adictie, alaturi de dependenta de alcool, tutun sau chiar droguri.
Este sezonul cadourilor si implicit cel al cumparaturilor masive. este normal sa ne gandim sa ne rasfatam un pic pe noi sau pe cei dargi. este de asemenea normal sa cheltuim un pic media pe care o facem de obicei. A darui si a face fericit pe cel de langa noi poate deveni pentru unii propriul cadou.
Exista insa si persoane care sufera de dependenta de cumparaturi si de a cheltui. Americanii o denumesc “Compilsive Spending” (Cheltuiala Compulsiva).
Dependenta de cumparaturi te va conduce spre datorii, ruperea relatiilor, depresie sau anxietate. Tot ce vei face este sa te gandesti cum sa mai faci rost bani pentru a merge la cumparaturi. Pentru ca acolo te sinti tu! Acolo evadezi si uiti de ceea ce viata inseamna cu adevarat. Acolo stima de sine este foarte crescuta. Dar, nu uita, este doar o iluzie!
Nu trebuie sa consumi droguri sau sa bei pentru a fi un dependent. Activitatile care ne fac placere, cum ar fi: mancatul, sexul sau cheltuitul, stimuleaza centrii nervosi ai creierului care vor stimula la randul lor eliberearea dopaminei. Dopamina este tragaciul ce activeaza starea de bine.
Dar iata cum sa recunosti un dependenta de cumparaturi la o persoana:
– Cheltuie o suma destul de mare pe achizitii discrete, chair pe produse care nu isi merita banii.
– Acumuleaza foarte mari datorii.
– Face credite mari pentru a-si cumpara lucruri inutile
– Ascunde articolele cumparate de cei dragi si apropiati (sotul, sotia)
– O mare parte din ceea ce cumpara nu foloseste nici macar o data
– Este agitat atunci cand face o achizitie scumpa si crede ca daca o face, aceasta ii va imbunatatii viata in mod considerabil.
– Foloseste motivul ca este suparat, trist sau ca se afla intr-o deprsie pentru a putea merge la cumparaturi si crede ca acest lucru il va scoate din starile anxioase.
Ce cauzeaza dependenta de cumparaturi?
Din pacate, fiecare am putea deveni dependenti de cumparaturi pentru ca toti ne simtimi la un moment dat in viata singuri, parasiti, frustrati, furiosi sau suparati. Pe fondul acestor sentimente si stari, dar si a unui istoric personal sau familial, completat de anturaj, putem deveni victime ale dependentei de cumparaturi. In acest moment este necesara o discutie cu un specialist (un psiholog)
Daca din viata ta lipseste ceva si tinzi sa inlocuiesti cu sedinte lungi si costisitoare de shopping, te astept sa vorbim la cabinet sau chiar ONLINE!
Fa-ti o programare